RECENSION: Rick Ross – Richer Than I Ever Been

14 dec, 2021

Billie Marten

Rick Ross levererar återigen intressant låtskrivande på sitt senaste album Richer Than I Ever Been. Lyriskt är det ett steg i rätt riktning, men samtidigt är det soniskt ett steg bakåt.

Entreprenören och rapikonen Rick Ross är verkligen inte blyg med att flexa i sin musik. Det går att hitta referenser till bilar, pengar och en lyxig livsstil på majoriteten av hans tidigare projekt. Det innebär dock inte att hans låttexter är enformiga, äldre verk som Teflon Don eller Mastermind är fyllda med schyssta punchlines och bars.

Richer Than I Ever Been är hans elfte album. Projektet gästas av artister som Jazmine Sullivan, 21 Savage, Wale och Future. En mix som ger musiken lite nyanser, framför allt när Rick Ross flow kan kännas en aning monotont efter ett tag.

Soniskt så är det nog inte den mest fängslande upplevelsen, beatsen har en bra ljudkvalité men under vissa stunder kan det kännas en aning föråldrat. Det märks att Rick Ross lagt ner mer tid på texterna denna gång.

Låtar som Maraton, Made it Out Alive och Rappers Estates är exempel på rapparens otroliga förmåga att bygga upp ett rhyme scheme. Till skillnad från många andra rappare så är det få gånger Rick Ross bara slänger in slumpmässiga ord för att få till rimmen. På albumet delar han med sig om historier kring sin bakgrund, och vart han befinner sig i livet.

Han har dock fått in några mer intensiva och intressanta beats på spår som Warm Words in a Cold World och Outlawz. Musiken är episk och catchy, framför allt älskar jag att han har fått till en unik blandning av old school och modern hiphop på dessa låtar med jazz och soul samples.

Trots att Richer Than I Ever Been är en intressant lyrisk upplevelse så känns det som att rapparen kunde skippat låten Wiggle. Ett spår som inte fyller något syfte i relation till det tema som albumet följer. Refrängen tar inspiration från Jason Derulos låt med samma namn. Visst, det kan ses som ett roligt inslag men jag blev lite förvirrad första gången jag hörde den.

Rick Ross har alltid varit träffsäker med sin musik, när han väl släpper ett album så klättrar det fort upp bland topplaceringarna på flera rankningslistor. Trots att rap och hiphop går igenom en stilistisk förändring med åren som går, så lyckas rapparen ändå förbli relevant.

Richer Than I Ever Been kanske inte är det mest innovativa projektet när det kommer till beats, och visserligen är rapparens flow lite statiskt. Men Rick Ross skrytsamma och självsäkra framförande parallellt med intressanta låttexter ger albumet en minnesvärld lyssnarupplevelse.

Det är inget nytt att rappare flexar med sin rikedom, men med tanke på att Rick Ross inte bara är en framgångsrik artist utan en entreprenör också, så känns det mer legitimt.

 

Skribent:
Leonard Lukic

 

Pin It on Pinterest

Share This