RECENSION: Nicole Sabouné – Attachment Theory

10 sep, 2021

Attachment Theory

Nicole Sabounés tredje album är hennes bästa hittills. Attachment Theory är ett utforskande av anknytning, identitet och relationer, som drar referenser från 60- och 70-tal.

“It was the third of July. I was waiting for you to come by train from the big town”. Så inleder Nicole Sabouné albumets första spår Monologue, som är en vacker monolog om en stundande förälskelse. Det är också vad albumet delvis kretsar kring: att våga falla handlöst för en annan person, men också om att känna rotlöshet.

Borta är den synthbaserade, och mörkare ljudbilden som fanns på bland annat Nicole Sabounés senaste släpp, Come my love från 2019. I stället träder Sabouné in i en ny musikalisk dräkt med en estetik som ska ha inspirerats av artister som Linda Perhacs och Serge Gainsbourg. Men jag vill snarare påstå att den stora likheten finns i PJ Harvey, som också råkar vara en av Nicole Sabounés favoritartister.

Influenserna från PJ Harvey är särskilt påtagliga i låtar som What Are You Heading For och Hard to Breath, i både både röst och arrangemang. På albumet finns flera starka stunder, som i illabådande Suspiria-liknande Don’t Worry Now. Eller som på vackra och välkomponerade balladen Memories, som också är albumets kronjuvel där låten sömlöst utvecklar sig till ett slags tillstånd av drömlik extas.

“Det fanns ett absolut behov av att utmana mig själv och uttrycka mig på nya sätt”, säger Nicole Sabouné själv om sitt album. Hon verkar mer frigjord än tidigare i sitt musikaliska uttryck, och förändringen ger avkastning.

Med låtar som till stor del skrivits och producerats av Jenny Wilson är det en välgjord skiva, även om några av låtarna tenderar att bli mer utfyllnad än att de står på egna ben, som The Promise och Trying To Get By. Med det sagt är Attachment Theory ett vackert album och jag ser fram emot att se Nicole Sabouné sjunga ut sin själ på scen framöver.

 

Författare:
Saskia Rubensson, Skribent och redaktör

Fotograf:
Frida Vega Salomonsson

 

Pin It on Pinterest

Share This