RECENSION: Miriam Bryant – PS jag hatar dig

19 nov, 2021

Billie Marten

Den fyra år långa väntan på ett album signerat Miriam Bryant är över. Återkomsten är ett självutlämnande och personligt break up-album på svenska.

Redan för ett år sedan berättade Miriam Bryant att hennes kommande album skulle handla om en gammal destruktiv kärleksrelation. Albumet påbörjades när de fortfarande var ett par. Hon beskriver det som ett ”brev till sitt ex”. Det 41 minuter långa brevet är modigt, privat och starkt.

Jag har en bild av göra slut-album som tio långa sorgliga pianoballader, som bäst avlyssnas en trött regnig novemberdag. P.S jag hatar dig gör något nytt med genren, det är break up-pop utan att det blir varken klyschigt eller opersonligt. Blandningen av sorgsna nostalgiska ballader och vemodig pop känns både genomtänkt och modern.

Genom hela albumet är Bryant väldigt personlig, och det känns avgörande att albumet är på svenska. Hennes senaste album Bye Bye Blue var på engelska, men det känns som att hon har hittat rätt nu. Hon öppnar upp sig och bjuder in lyssnaren till de allra närmsta känslorna. Jag gillar också Miriams sätt att väva in referenser och platser som känns nutida, det gör att texterna känns självbiografiska och originella.

P.S jag hatar dig tar med sig lyssnaren genom en upprivande kärlekshistoria. Det är de första signalerna på att något kommer hända, att det som en gång var fint snart kommer gå i spillror. Någon som desperat försöker hålla kvar i en destruktiv relation. Det är den första smärtan som kommer med hjärtekross, ilskan, en nostalgisk tillbakablick och revanschen efteråt.

Alla låtar på albumet känns unika och som sitt eget kapitel i kärlekshistorien. Den tidigare släppta singeln Tystnar i luren som gästas av Viktor Leksell, sätts i en annan kontext i albumet. Den får mer mening än att bara vara en medryckande radiolåt, när den är i sällskap av de andra låtarna.

Spåret Aj (SBT) är en vackert skriven monolog tonsatt med piano och trumpet, inläst av Sven-Bertil Taube. Den kommer Miriam väldigt nära, trots att hon bara läser in de första raderna. Låten Lonely in a crowd med Joakim Berg är enligt mig albumets bästa. Den är drömsk och poppig, och har rullat i mina hörlurar sedan den släpptes som singel.

Miriam Bryants album-återkomst P.S jag hatar dig är väldigt bra. Vare sig man är i en lycklig kärleksrelation eller precis blivit dumpad, tror jag att det här albumet kommer läggas till i många spellistor framöver.

 

Skribent:
Natalie Mourad

 

Pin It on Pinterest

Share This