RECENSION: Mattias Alkberg – Häxor

av | apr 2, 2021 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Fiktion möter verklighet när Mattias Alkberg skildrar patriarkatets mörka sagovärld. Häxor är ett konceptuellt album som bejakar fantasi, poesi och lek, snarare än ego.

På sitt nya album berättar Mattias Alkberg historier om livet i en patriarkal värld. Det är tio berättelser, berättade och sjungna ur olika kvinnors perspektiv, läser jag i presstexten. Jag, ett barn av min tid, börjar direkt fundera över vad folk egentligen kommer att säga om det här med tolkningsföreträde. Är det verkligen okej att en man ska berätta våra historier?

Så snart jag tänkt tanken blir jag trött på både mig själv och samtiden. Vi lever i en tid där berättelser helst skall vara lika delar självupplevda och självupptagna. Vi tittar på reality TV, blottar ut vårt innersta på Instagram och alla landets B-kändisar skriver självbiografier.

Även våra konstnärer och artister förväntas berätta historier från sina egna liv som om verket per automatik blir bättre då. Men inte Mattias Alkberg. Han berättar sagor och grottar inte gärna in sig i egot under processen.

Det är skönt att slippa höra någon sjunga om sig själv för en gångs skull. Det finns ett konstnärligt värde frånkopplat äkthet i fantasins och poesins värld. Häxor är ett lekfullt och vackert album som bevisar just detta.

Albumet är relativt lågmält, proggigt och i bland lite funky. Även ljudbilden med dess melodispråk och lyriken får mig att tänka på sagor. Med enkla melodier, avskalad instrumentering och expressiva fraser målar Alkberg upp färgrika bilder i mitt inre, låt för låt.

Till skillnad från sagor innehåller albumet även betydligt verkligare inslag som döden, mörkret och sveken i en kvinnas liv. Pepparsprej och övergrepp hör vanligtvis inte hemma i fablernas värld, nej. Albumet upplevs ändå inte som tungt utan mer som att få pusta ut kring allt som är svårt. Humorn är, som alltid i Alkbergs texter, närvarande.

Vi behöver fler motpoler till den jag-inriktade konsten och Mattias Alkberg är definitivt en sådan. Häxor är ett konceptuellt album som bejakar konstnärlig frihet och tolkning ur ett annorlunda perspektiv. Jag hoppas att fler följer efter och att musiken får fortsätta vara en lekplats frånskild verklighetens bojor.

Läs även när Mattias Alkberg gästade vårt format fem album här.

Författare:
Josefin Östby, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This