RECENSION: Markus Krunegård – Kemtvätten

8 nov, 2021

Billie Marten

Med blott fyra månader sedan sitt senaste albumsläpp är Markus Krunegård tillbaka med en mer nedtonad och melankolisk framtoning på Kemtvätten.

Introspåret Rockin’ in a free world hintar om 43 minuter av uptempo poprock, men Kemtvätten består av en frisk blandning av lågintensiva piano och gitarr-ballader och mer radiovänliga poplåtar. Krunegård själv beskriver albumet som en “ensam man
med gitarr-skiva” och det är briljans i all sin enkelhet.

Till skillnad från det tidigare albumet Tutti frutti- från lokalen under sushin som hade betydligt mer experimentella inslag blir Kemtvätten en värdig uppföljare med egen identitet, som känns avskalad och lättlyssnad.

Låttexterna visar inga tecken på att Krunegård ska ha stressat sig igenom ett andra album. Innan albumet släpptes i sin helhet lät han Tommy Körberg läsa in albumet spår för spår. Det är väldigt tydligt varför, texterna står sig lika starka utan musik. Den avskalade musiken ger också låttexterna plats och tid att skina. De är välskrivna, personliga och poetiska.

Låten Lavidalokka handlar om någon som lever livet för fort och hektiskt för sitt eget bästa, och vägrar inse att festen är slut. Krunegård själv har tidigare talat öppet om sin utbrändhet, och antagligen är det en låt med självbiografiska inslag.

Bästa spåret är den tidigare släppta singeln Hela halva mig. Pianoballaden känns i linje med Krunegårds musikaliska identitet, och för tankarna till hans tidigare verk, som L.A L.A. Den ramar in albumet Kemtvätten bra, en personlig och obeslöjad låt.

Titelspåret Kemtvätten fångar den andra sidan av albumet. Poprockig och medryckande musik som sätter sig i hjärnan, utan att man vill få bort den därifrån.

Krunegård visar med Kemtvätten återigen varför han är en av Sveriges stadigast lysande stjärnor. Albumet lyckas med att kännas klassiskt men samtidigt helt nytt, och för min del får han gärna fortsätta släppa nya album var fjärde månad.

 

Skribent:
Natalie Mourad

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This