RECENSION: Mando Diao – I Solnedgången

av | jun 12, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Efter åtta år är Mando Diao äntligen tillbaka med album på svenska. En fristående uppföljare till Infruset, som denna gång heter I Solnedgången.

Det är något alldeles speciellt med att höra Björn Dixgård sjunga på svenska. Få moderna röster gör sig så bra i visor på svenska som Dixgårds unika röst som återigen får visa sin fulla potential på nya skivan.  

I Solnedgången är en fristående uppföljare till tokhyllade Infruset från 2012 som bestod av ett flertal skarpa tonsättningar av poeten Gustaf Frödings dikter. Infruset är utan tvekan deras mest omtalade album och framgångarna placerade Mando Diao på en tvärsäker plats i den svenska musikhistorien, inte minst med tolkningen Strövtåg i Hembygden som närmast kan beskrivas som en musikalisk nationalskatt.

Ett liknande koncept präglar nya skivan, denna gång med tonsatta dikter av såväl Karin Boye och Nils Ferlin som Gustaf Fröding samt Dixgårds egna föräldrar. Det är nationalromantiskt och vackert med de välskrivna texterna som tonsatts i lena, avskalade melodier, framförda av en av Sveriges starkaste röster.

Första singeln Själens Skrubbsår, som är en av fyra låtar som har skrivits av Dixgårds föräldrar, släpptes redan i slutet på mars och blev en slags ledstjärna för hela albumet. Resterande låtar spelades in i hemstaden Borlänge i Dalarna i intimt live-format, allting på bara fyra dagar. Ändå känns skivan genomarbetad och noggrant komponerad.

Mando Diao återvänder helt enkelt till ett vinnande koncept, utan att för den delen upprepa sig. Som nedbäddad i mjuk mossa, omringad av naturens dofter och ljud framkallar musiken ett lugn, en harmoni, som tillåter lyssnaren att omfamna en efterlängtad sommar efter en lång och märklig vår.

Författare:
Sara Jones, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This