RECENSION: Maja Francis – A Pink Soft Mess

24 sep, 2021

Billie Marten

Det är hög tid för ett debutalbum från Maja Francis. På A Pink Soft Mess har hon äntligen nästlat sig ner i sin egen nisch, och bevisar att en sju år lång väntan på ett album var värt det.

Maja Francis är en sådan person som föregås av sin röst. Du har nog hört henne även om du inte tror det. Francis debuterade 2014 men drog blickarna till sig när hon året efter släppte Last Days Of Dancing och därefter den väldigt framgångsrika singeln Space Invades My Mind tillsammans med Veronica Maggio.

Inte för att jag tror att Francis någonsin velat vara en popprodukt, men det var så hon marknadsfördes i början av hennes karriär. Efter att ha hört Francis live är det lätt att snabbt säga att det inte är där hon hör hemma. Efter en paus från musikkarriären är hon nu tillbaka. Hon har inte bara ett nytt sound, utan hon har börjat om på nytt.

På albumet A Pink Soft Mess är soundet långt mindre kommersiellt och inte lika poppigt renodlat. Istället låter det snarare som countryinfluerad artpop. Det ger plats för glittrig 80-tals romantik med stegrande ballader, inklusive piano, harpa och toner få kan nå. Melodramatiskt på precis rätt nivå.

Det är också en chans för hennes röst att sväva iväg i sina karaktäristiska krumelurer ännu mer när tempot saktats ner. Harmoniken känns anpassad efter henne, snarare än tvärtom som det har varit innan. Hon har släppt hetsiga popformler och kan äntligen ta plats. Det är bekvämt på ett nytt sätt. Mindre hookigt men inte mindre inbjudande för det.

Det beskrivs närmast som Cyndi Lauper möter Jenny Lewis. Influenserna av Tori Amos blir tydliga på den dissonant pampiga Lava Love. Albumet innehåller också en Kate Bush-hyllning i form av covern This Womans Work. Lana Del Rey och Florence Welch får dessutom en nickning på låten PMS-party. Den inbjudande samlingen av influenser känns som en postersamling på en vägg i ett tonårsrum.

Det är också precis så estetiken presenteras. Ett melankoliskt rosa och fluffigt flickrum där hela känslospektrat får plats bakom stängda dörrar. “To be soft is to be strong” sjunger Francis på albumets första låt. Varenda sekund känns representativ för henne själv och hänger tydligt ihop.

Albumet bjuder också på ett samarbete med vännerna First Aid Kit, låten Mama. Tidigare har de spelat live tillsammans, men det har inte kommit något inspelat förrän nu. Rösterna är som gjorda för att sjunga med varandra (förhoppningsvis resulterar det någon gång i ett helt album tillsammans, men det är en diskussion för en annan gång).

A Pink Soft Mess bekräftar återigen Maja Francis självklara plats på den svenska musikscenen. Men nu är rösten hennes egen, och så här bra har hon aldrig varit.

 

Författare:
Emma Thimgren, Biträdande chefredaktör

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This