RECENSION: Maisie Peters – You Signed Up For This

31 aug, 2021

Maise Peters

Maisie Peters debutalbum är en svulstig popexplosion där varenda ton träffar rätt. En imponerande debut där nästan alla låtar har hitkvalité.

21-åriga Maisie Peters debuterade 2017. Då var musiken mer lågmäld och gitarrbaserad, inspirerad av hennes förebild Taylor Swift som fött upp många av dagens debuterande artister. En handfull singlar och en EP senare blev Peters upptäckt av Ed Sheeran, som tidigare i år signade henne till sitt skivbolag.

Ed Sheeran har även varit med och skrivit tre av låtarna på det nya albumet You Signed Up For This (Psycho, Boy och Hollow). Influenserna från Swift lever även kvar i Peters textförfattande, som sätter fingret rätt på pulsen av vad det innebär att vara ung tjej idag. Skivan är som ett fotoalbum över perioden mellan 15 och 20 år.

Albumet inleds med titelspåret You Signed Up For This som på ett fyndigt sätt välkomnar lyssnaren till Maisie Peters värld och lotsar oss in i albumet. Här sätts premisserna för berättelsen och det fungerar utmärkt som ett anslag för vad som komma skall.

Det som följer är 13 spår av smarta och självmedvetna texter om olycklig kärlek, inlindat i dagsfärsk pop. Maisie är en imponerande välsnickrad popmaskin som får det mesta att låta peppigt medryckande, även när texten är pinsamt ärligt och handlar om att stå utanför ett ex lägenhet och vägra gå hem. I’m Trying (Not Friends) och Love Him I Don’t är särskilt bra.

Ibland känns det lite för tillrättalagt, det glossigt moderna följer mallen lite för bra. Samtidigt som texterna är personliga men inte privata. Hon kunde ha ruffat upp ytan lite mer. Talking To Strangers som är en demoinspelning som fått vara kvar i sin originalform är ett exempel på när det mer sårbara skiner igenom. Det hade jag velat se er av.

Men som en återspegling av sen tonår kan de melodramatiska och breda penseldragen få passera. Maisie Peters skarpa penna gör att det vilar något trösterikt över låtarna. Addera den filmiska atmosfären i produktionerna och det är lätt att se att albumet kommer bli soundtrack till många tonåringars melankoliska blickande ut genom bilfönster.

Maisie är på väg i helt rätt riktning med sitt sound. Att lägga singer-songwriter-soundet på hyllan var klokt, eftersom popen passar henne som handen i handsken. Det pådrivande snärtiga passar också hennes textförfattande bättre och lämnar plats för stämbygge.

Bli inte förvånad om kommande kvinnliga artister anger Maisie Peters som deras första förebild om 10 år.

 

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This