RECENSION: Lute – Gold Mouf

6 okt, 2021

Billie Marten

Dreamville-produkten Lute lyckas föra samman hiphop med jazz och lo-fi på sitt senaste album Gold Mouf. Samtidigt återberättar rapparen sin kamp med ångest och stress.

Lute har sakta men säkert etablerat sig inom hiphopens värld. 2015 skrev han på för skivbolaget Dreamville som satte i gång hans karriär rejält där rapparen även dök upp på samlingsalbumet Revenge of the Dreamers II. Sex år senare är han tillbaka med albumet Gold Mouf.

Genom detta album så kastar rapparen ljus över ämnen som ångest och depression. Lute visar sin sårbara sida med texter om den ständiga pressen över att alltid behöva prestera.

Det är ingen tvekan om att Lute inspirerats av 90-talets hiphopscen där hans stil av rap påminner om artister som Common och Nas. Han känns väldigt poetisk i sitt framförande och har ett behärskat flow.

Musiken i Gold Mouf är både avslappnad och medveten. Låtarna är lätta att ta in och alla beats får ut det bästa av texterna med sina jazz och lo-fi influerade ljud. Det märks av som bäst på låten 100 där producenterna KingCeez, Coop The Truth och JSmash använt sig av saxofonljud för att kunna efterlikna jazz-soundet.

Musiken är producerad på ett sätt så att det inte blir alltför mättat. Det är inget komplext med musiken, men produktionsmässigt så har Gold Mouf ändå lyckats lämna avtryck på mig. Instrumenten skiljer sig åt på vissa låtar, men det är oftast samma rytm och känsla på varje spår vilket gör att musiken blir unik utan att soundet förändras för mycket.

Något jag även måste lyfta är låten Life, där Lute försöker vara mer optimistisk och blicka framåt. Rapparen visar sin bästa sida här när han får till en lättsam hook och ett självsäkert flow. Musiken har en hoppfull ton till sig där stråkinstrument och en avslappnad elgitarr passar in bra med låtens tema.

Det är även kul att se gästframträdanden med artister som Ari Lennox och BJ The Chicago Kid. Deras sångröster passar in perfekt med albumets stil och ger musiken en liten extra kick.

Albumet Gold Mouf består av 13 spår som är en bra längd, inte för mycket men inte för lite. Sättet Lute lyckats förmedla sitt budskap parallellt med ett lugnt soundtrack är en fröjd för öronen.

 

Skribent:
Leonard Lukic

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This