RECENSION: Lucy Dacus – Home Video

3 jul, 2021

Home video omslag

Lucy Dacus tredje album Home Video är vackert finslipat och personligt, men något släpigt utan de rockiga inslagen som skalats bort.

Tre år har gått sedan Lucy Dacus senaste fullängdare. Home Video är hennes tredje album och skiljer sig på många sätt från hennes tidigare musik.

Dacus låtar är berättelser som tar lång tid på sig att komma till poängen. Oftast är det värt det. Låtarna växer långsamt fram, stegrar sig sakta större med oväntade vändningar och lager av pålägg.

Låtarna som fångar mig mest är de där denna resa sker i produktionen istället för texten, som den nära åtta minuter långa Triple Dog Dare som tar god tid på sig att veckla ut sig.

Ett exempel på en låt där texten tar mest plats är Thumbs, en fanfavorit från konserter som publiken väntat länge på. Låten ligger som kronjuvelen i mitten av skivan och har fått sätta tonen för hela samlingen som är väldigt personlig, baserad på hennes yngre år.

Vid en första lyssning är det mesta från Dacus sorgset. Visst är texterna ofta också det. Men under ytan finns många nyanser till det ändlösa, en rymlighet som gör att låtarna på något sätt samtidigt lyckas vara tunga och lätta i karaktär.

Efter en något långsam start, som är mjukare och inte alls rockigt smutsig som innan, tar albumet fart. Låtarna First Time, Cartwheel, Partner in Crime erbjuder en fin kontrast till Dacus röst att nästla sig in i.

Home Video är inte Dacus bästa album, men det innehåller definitivt flera av hennes bästa låtar hittills. Särskilt avslutande Triple Dog Dare som platsar in bland årets bästa.

 

Författare:
Emma Thimgren

 

Pin It on Pinterest

Share This