RECENSION: Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert

7 sep, 2021

Little Simz

Little Simz fjärde album Sometimes I Might Be Introvert är hennes största och bästa verk hittills. På albumet ställs brittisk aristokrati och barock klassisk musik mot grime, soul och old school hiphop.

Little Simz, som redan från start hade storslagna planer för sitt fjärde album, blev avbruten av pandemin mitt i produktionen. Under tiden släppte hon EP:n Drop Six, innan hon fortsatte på vad som skulle bli Sometimes I Might Be Introvert.

Hon själv beskriver albumet i termer av ett sceniskt soundtrack till hennes liv, och mer precis förklaring går nog inte att komma på. Det inleds med titelspåret Introvert som fullkomligt tar andan ur en, med sin bombastiska marschliknande sound och syrligt smidda verser. Låten handlar om att vända sig inåt i en kaosartad värld, och den personliga tonen är särskild tydlig även i resten av låtarna.

Att skriva albumet har Simz beskrivit som att dela med sig av sin dagbok. Samtidigt som hon hyllar kvinnor, sitt arv och sin självständighet, dyker hon också ner i sin uppväxt, relationen till sin pappa, rasismen i London och strukturella orättvisor. Och så självklart den nyanserade porträtteringen av hur det är att vara introvert.

Stråkar används flitigt och hjälper till att knyta ihop albumet, ett oväntat val som ger soundet ett nytt lager. Det ligger som ett flytande glitter över den annars väldigt spretiga genremixen som rör sig mellan klassisk musik, hiphop och soul. Missförstå mig rätt, det är spretigt, men såpass att det transcenderar genren till något helt nytt.

Det gör också att de totalt nitton spåren inte alls känns långt. Skådespelaren Emma Corrin används som berättarröst och hjälper lyssnaren genom albumet. På många sätt känns det verkligen som ett filmsoundtrack, det är bara filmen som saknas.

Sometimes I Might Be Introvert känns som kronjuvelen som Little Simz jobbat mot under sina tio år som artist. Det är ett album som inte bara kanoniserar sig självt, utan också Simz. Att öppna upp sitt innersta kunde inte ha gett ett bättre resultat.

 

 

Författare:
Emma Thimgren, Biträdande chefredaktör

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This