RECENSION: Léon – Apart

av | okt 31, 2020 | Artiklar, Läsvärt, Ny musik, Recensioner

Léons andra album Apart är en lågmäld och romantisk uppföljare till debuten, som visar en mindre hitfokuserad men desto mer musikaliskt utvecklad sida.

Léons nya musik är mer romantisk instrumentalt, men den är lika sorglig. Influenserna från Joni Mitchell som sken igenom på vissa spår på det första albumet är nu ännu tydligare. Och precis som föregångaren är Léon på god väg in i musikens kanon för odödliga.

Under elva spår målar Léon upp ögonblicksbilder kring ambivalensen i att göra slut med någon och det melankoliska i att se tillbaka på gladare tider med uppbrottets lin närmast ögat. Att undra vad den andra har för sig nu och när kärleken egentligen försvann.

Det finns inget nyanserna i Leons röst inte kan berätta, och hon fångar de där ögonblicken skickligt i både text och musik. Det är imponerande att hålla ett album intressant rakt igenom när låtarna i slutändan kretsar kring samma sak. Apart är producerad och skriven med Martin Stilling, och den intima arbetsprocessen speglas i musiken, som är långt mer introspektiv än Léons tidigare musik.

Trots den nostalgiska tematiken som varje låt kretsar kring och den lite mer lågmälda tonen blir det aldrig för sentimentalt. Det är mycket tack vare melodier som borrar sig in efter första lyssningen. Romantiska stråkar och smäktande stämbygge balanseras med akustiska gitarrer och hennes karaktäristiska poppiga beats.

2019 utsåg jag Léons debutalbum till årets bästa svenska album. Det är sällan en uppföljare lever upp till debuten, men det gör Apart. Det är kanske onödigt att ändra ett vinnande koncept, men om det finns något att anmärka på är det att jag skulle vilja se Léon gå ur sin comfort zone mer, som hon gör på albumets vackraste och allt för korta spår Tell Me. För om det är något albumet saknar är det en hit av You and Is kaliber.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This