RECENSION: Khalid – Scenic Drive

4 dec, 2021

Billie Marten

Khalids senaste EP Scenic Drive är en skön och avslappnad R&B upplevelse, men samtidigt känns det en aning oinspirerat.

Det finns ingen tvekan om att Khalid har lämnat avtryck på många med sitt debutalbum American Teen. En platta som satte sin prägel på sommaren 2017 med sitt charmiga och stämningsfulla R&B sound. Efter det så verkar han haft svårt att ta nästa kliv. Det kan såklart vara jag som lever i det förflutna. Men samtidigt som hans senaste musik inte är dålig, så erbjuder den inget unikt heller.

Scenic Drive känns som en teaser för det kommande albumet Everything Is Changing, likt hur den tidigare EP:n Suncity fungerade som ett smakprov inför albumet Free Spirit, som kom ut 2019. Skillnaden här är att musiken åtminstone har lite mer variation.

EP:n inleder med Intro som har små referenser till tidigare projekt. Det som fångar mitt intresse är delen där Khalid får in ett stycke från en av hans första låtar, Location. En fin liten hyllning.

Musiken är ganska lugn, det är R&B kombinerat med låttexter om kärleksförklaringar och romantik, med lite nattlig estetik på beatsen. Det händer inte så mycket under melodierna, produktionen är ganska enkel med en trummaskin som är ledande under majoriteten av spåren. Khalids röstläge är det som väver in mig som lyssnare, sättet han pendlar mellan baryton och tenor gör att låtarna blir betydligt mer stämningsfulla.

Problemet är att det inte blir mycket mer än så, det känns som att lyssna på en spin-off till Free Spirit. Visserligen finns det bättre stunder med låtar som All I Feel Is Rain och Open, här är tempot lite snabbare och melodierna gör ett bra jobb med att ge EP:n lite nyanser. Det är just denna variation som sångaren behöver avvända sig mer av.

Khalid besitter en sådan stor talang och har så mycket mer att ge. Det är lite tråkigt att det räcker med att lyssna på en låt för att sammanfatta hela hans diskografi. Potentialen finns där, det har vi sett med American Teen, men han behöver våga experimentera mer så att musiken inte blir för enformig. Det motiverar mig inte heller att vilja lyssna vidare på det nya när det gamla redan är så bra.

Scenic Drive är kanske inte Khalids mest revolutionerade projekt, men det är en åtminstone en bra start. Han kommer att hitta rätt så småningom.

 

Skribent:
Leonard Lukic

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This