RECENSION: José Gonzáles – Local Valley

17 sep, 2021

Local Valley

José Gonzáles nya album Local Valley är en salig blandning av olika budskap, rytmer och språk. Artisten blandar sitt klassiska sound med oväntade inslag – och resultatet lyckas ändå på något sätt vara en sammanhängande helhet.

Sex år efter det senaste albumet Vestiges and Claws släpper José Gonsaléz den 17 september den nya skivan Local Valley, med 13 nya låtar.

Albumet inleds med den spanska låten El Invento, som artisten släppte i februari. Det är en lugn låt i José Gonzáles typiska folk-aktiga stil med melodisk finger-picking gitarr. Trots det är ett annat språk går det inte att ta miste på vem det är som sjunger.

De följande tre spåren fortsätter alla i samma stil, men med engelsk sång. Det är nästan så att man vaggas till sömns, på ett bra sätt. Låtarna är vackra och trygga, och de filosofiska texterna tillsammans med kvittrande fåglar i bakgrunden ger en nästan meditativ effekt.

Albumet har en varierad takt och rytm som mot mitten trappas upp. Valle Local är albumets mest rytmiska och tempofyllda låt. José Gonzáles går en bit ifrån vad vi är van att höra från honom. Det är uppfriskande och upptrappningen känns nödvändig, men har lite för lite melodi i förhållande till takt.

Trots många minnesvärda låtar fångar tolkningen av Lalehs En stund på orden något extra, och förtjänar att lyftas fram. Det känns genuin och är en vacker tolkning av originalet, och en ny sida av artisten.

Local Valley har inget tydligt övergripande tema, utan låtarna varierar mellan allt från samhällskritisk folkmusik på Head on till dansmusik på Swing. Trots det känns allt sammanhängande, och det avslutande spåret Honey Honey knyter fint ihop albumet med det fågelkvitter som hörts till och från under plattans gång.

Blandningen av språk och sounds gör det till en intressant lyssning var man inte vet vad man kommer att höra näst. I de första sekunderna av låten Tjomme är ett bra exempel. Jag är till en början osäker på om låten kommer vara på svenska, engelska eller spanska – och överraskas sedan av texten ”Men vad fan/ gör du nu/ är du helt tappad/ är du helt slut”. I blandningen av de latinamerikanska, afrikanska, folken och indiemusiken hittar José Gonzáles något eget och ogjort.

 

Författare:
Tilda Lindén

 

Pin It on Pinterest

Share This