RECENSION: Jónsi – Shiver

av | okt 6, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

För första gången på ett decennium bjuder isländske Jónsi in oss till sin elektroniska drömvärld. Som nu är ännu mer experimentell och vågad än tidigare.

De flesta av oss känner nog igen rösten som sångaren i Sigur Rós snarare än Jónsi. Och trots att islänningen har medverkat i flera soundtrack till filmer har han inte blivit känd i allmänhetens breda lager. Kanske är det ändå det bästa för samtliga inblandade, då Jónsis musik är långt ifrån den pop som dominerar topplistorna på Spotify.

Shiver är ett efterlängtat konstverk för oss som lyssnade mycket på det kritikerhyllade tidigare albumet Go. För det är just vad Jónsis musik är, konst. Elektroniska ljudkonstverk textsatta med en djuplodande poppig twist. På spår som Swill och Wildeye är det tydligt att ljudbilden är i fokus och texterna snarare är ett komplement. Inte ens samarbetet med Robyn, Salt Licorice, känns som pop utan följer Robyns mer suggestiva utveckling. Därför blir skivan svårtillgänglig för den som inte tar den för vad den är.

Det är många som vill placera Jónsis musik i popfacket, men med Shiver vill jag ändå placera det i electronica. Jag vet många elektroniska artister som håller både Sigur Rós och Jónsi högt när de pratar om inspiration och förebilder. Lyssna, låt dig förundras och lämnas utan svar. För att sen återkomma och lyssna igen och igen.

Författare:
Erik Magnusson, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This