RECENSION: Internet Friends. – Nosebleeds

7 dec, 2021

Billie Marten

Internet Friends. är den Göteborgsgrundade musikgruppen som lyckats hitta ett unikt sound i pop-djungeln. EP:n Nosebleeds är den andra för i år.

Internet Friends består av Fredrik Soila, Jakob Falkendal och Noel Hassling-Offrell. Tidigare i år släppte bandet EP:n Yawn Yawn Yawn och blott fyra månader senare är de tillbaka med ytterligare en. Den nya EP:n är precis som den tidigare bara tre låtar lång.

För den som lyssnat på Internet Friends förut kommer EP:n kännas bekant, men samtidigt överraska med ett lite nyare sound. Tidigare låtar som Dull life och Clowning out har visat på bandets mer punkiga sida. Låtarna på Nosebleeds känns poppigare, men fortfarande i linje med den musik man känner igen.

Introspåret I wanna missbehave inleds med en medryckande och visslande melodi. Till hooken går tempot och rytmen ner, för att sedan återgå till den visslande lättsamma refrängen. Det är ett ganska bra exempel på hur bandet blandar olika sound för att skapa sitt eget unika.

EP:ns bästa och mest utstickande spår är Rare Bone Disease. Den är avskalad och inte alls lika uptempo som de två andra låtarna. Det är släpiga trummor som ackompanjeras av bas och starka vokaler som får stå i fokus. Rare Bone Disease känns som en nyare sida av bandet, som jag hoppas utforskas mer framöver.

Om man snabbt vill få ett grepp om Internet Friends musik är spåret Sunday mornings värd en lyssning. Låttexten är ganska dyster, men musiken är upplyftande och gladlynt. Den har en refräng som snabbt blir lätt att känna igen, och det känns som Internet Friends ofta lägger mycket fokus på en stark refräng.

När jag lyssnar på Nosebleeds slås jag av hur svårt det är att sätta en genre på Internet Friends musik. Melodierna är ofta pigga, poppiga och uptempo, och inte alltid särskilt punkiga till soundet. Samtidigt lyckas låtarna kännas som en fusion mellan alternativ indierock och punkpop. Mycket är tack vare sångaren Fredrik Soilas unika sångröst som gör att låtarna får ett ytterligare lager och inte känns endimensionella alls.

Det kan vara det som gör att Internet Friends och EP:n Nosebleeds sticker ut, deras sätt att inte fastna i en mall av vad popmusik ska vara.

 

Skribent:
Natalie Mourad

 

Pin It on Pinterest

Share This