RECENSION: Håkan Hellström – Rampljus Vol.1

av | maj 15, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Mörker, droger, nostalgi, optimism och svängiga melodier – allt i en salig blandning på första delen på nya skivan Rampljus.

För några veckor sedan firade debuten Känn ingen sorg för mig Göteborg tjugo år. Och lika många år har Håkan Hellström lyckats upprätthålla sin självklara plats på den svenska popscenens alldeles säregna kungatron. I år kanske mer än någonsin, när han firar jubileum och släpper ett album i två delar.

Inledningsspåret på Rampljus Vol.1 kan utläsas som en resumé av den tjugo år långa solokarriären. Med referenser till Broder Daniel och Känn ingen sorg har låten, som titulerats Alla drömmar är uppfyllda, en fin nostalgisk underton samtidigt som den problematiserar livet i just rampljus. Inbäddad i typisk Håkan Hellström-svängig melodi blir låten en stark inledning på jubileumsalbumet.

Skivan fortsätter med låtens andra spår Tillsammans i mörker, som släpptes som singel redan i mars. En kärleksförklaring som rakt igenom balanserar mellan optimism och bråddjupt mörker, allt i symbios paketerat i ett poppigt format.

Det fjärde spåret Bit dig i läppen, har en något mer experimentell karaktär och bör förmodligen tolkas som en tripp på valfri psykedelisk drog. Resterande fyra låtar fortsätter i klassisk Håkan Hellström-stil. Och som många gånger förr lyckas han skapa en skiva med musikalisk mångfald som håller för en bred publik.

Albumet avslutas i en svängig upptempolåt med en text som inte verkar ha någon som helst verklighetsförankring. En svårtydd men behaglig poplåt med allsångs-vänlig refräng och härlig rytm. Ett starkt avslut på en välskriven och genomarbetad skiva.

Rampljus Vol.2 släpps i augusti senare i år.

Författare:
Sara Jones, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This