RECENSION: girl in red – If I Could Make It Go Quiet

av | apr 30, 2021 | Artiklar, Ny musik, Recensioner

girl in reds debutalbum If I Could Make It Go Quiet är en opretentiös historia, fylld till bredden med rättframma känslor framförda i affekt.

Det norska stjärnskottet Maria Ulven, mer känd som girl in red släpper i dag debutalbumet If I Could Make It Go Quiet. Som musiker blev girl in red ett känt namn redan 2018 med låten i wanna be your girlfriend, och har sedan dess släppt två EP som kategoriskt skulle kunna platsa den relativt nytillkomna genren bedroom-pop.

Det finns album som jag kan höra för första gången och då önska innerligt att det hade kommit ut när jag var 17 år, If I Could Make It Go Quiet är ett sådant album. Det är opretentiöst och sprängfyllt med känslor som i affekt skildras rakt upp och ner, utan onödiga omvägar.

Serotonin får sparka igång kalaset och gör det med bravur. Det är en tre minuter lång urladdning och lyssnaren leds in i värld av kemisk obalans och ångest. Samtidigt som girl in red blottar sin kamp mot psykiska ohälsa visar hon på ett musikaliskt djup som inte är begränsat till ett fack. Serotonin är en pop-punkig historia och den hookiga refrängen bryts av när girl in red börjar rapp-sjunga om ovälkomna tankar över smutsiga synthar. Låten följs upp av ytterligare ett starkt spår i form av Did You Come där melodin från Serotonin återanvänds men nu för att spy galla över en otrogen partner med den frågan en kanske inte vill få svar på: ”Did you come, how many times?”.

Det finns en viss 2000-talsnostalgi inbäddad mellan raderna, tänk Avril Lavigne storhetstid men med en hypermodern twist. girl in red personifierar ändå någon form av Gen Z-kultur med låttitlar skrivna i gemener och ett innehåll som kryllar av smala referenser.

Vid albumets mitt slås gnistan av och midnight love och Body and mind passerar anonymt förbi utan att lämna något större avtryck. Men svackan vänder när albumets mest pulshöjande spår drar igång. Med riviga gitarrer sjunger girl in red ut sin ilska mot en obesvarad kärlek på låten You Stupid Bitch.

”You stupid bitch, can’t you see, The perfect one for you is me” är ett passande exempel på det genomgående tema som finns genom hela albumet som består av smått banala textrader av det slag som framkallar känslan att vi får en inblick i artistens dagbok. En dagbok där hon inte försöker imponera på någon genom krångliga omskrivningar och käcka metaforer. If I Could Make It Go Quiet är i dess helhet ett utmärkt debutalbum och jag ser fram emot att se mer av girl in red i framtiden.

Författare:
Alva Bergland, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This