RECENSION: Frida Hyvönen – Dream Of Independence

av | mar 5, 2021 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Frida Hyvönen underskattar inte sin lyssnare. Dream Of Independence är ett versatilt album med unika perspektiv och intimt, elegant historieberättande.

Frida Hyvönen är aktuell med ett nytt album för första gången sedan 2016 då det det tvåfaldigt Grammis-prisade albumet Kvinnor och barn släpptes.Dream Of Independence sjunger hon återigen på engelska. Hennes sånger på allvar, på skoj, om livet, döden, flocken och individen, visar till ingens förvåning på att hon är en mångbegåvad textförfattare.

Många väljer att utgå ifrån tydliga teman och koncept och när de skapar. Nog kan det vara utvecklande både för konstnär och lyssnare men det som fascinerar mig med Dream Of Independence är hur många olika ämnen som ryms på ett och samma album. Hur kan det rymmas så många olika historier i en och samma kvinna, på en och samma skiva, som ändå följer en röd tråd?

Titelspåret gestaltar visserligen omedelbart albumets andemening. Hyvönen berättar om att vara konstnär och ha ett vardagsliv med familj, kärlek och barn. Tankar kring individen och flocken blir sedan en naturlig röd tråd på albumet. Men till skillnad från en övertydlig skriva på näsan-tematik skapar det vida temat utrymme för parallella spår som presenteras i de olika låtarna. Frida Hyvönen underskattar inte sin lyssnare utan berättar modigt om de olika delarna av ett liv på ett intimt men ändå elegant vis.

Hon tar med oss på olika resor som lätt går att knyta an till. Vi följer med på begravning, vi blir barnsligt kära, vi blir inte barnsligt kära, vi känner åtrå och älskar. Det slår mig också att ett lugn vilar över albumet. Det är inte fullt lika yvigt dramatiskt och mörkt som vi är vana vid. Dream Of Independence är mer som en stilla reflektion.

Sedan känns det tyvärr fortfarande uppfriskande att få höra kvinnliga perspektiv.  På spåret Abyss At Bay delger Hyvönen sin upplevelse av amning, New Vision handlar om att förbereda sig på förklimakteriet och Face Face berättar humoristiskt om frustrationen i att åldras.

Som Hyvönen själv sjunger:
I am really a painter
Not a songwriter
There’s a portrait of you
waiting inside me

Med detta album visar Frida Hyvönen återigen att hon är en av våra få riktigt vassa historieberättare. Oavsett språk misslyckas hon aldrig med att hitta nya, unika infallsvinklar som vi inte tidigare hört.

Författare:
Josefin Östby, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This