RECENSION: Framing Britney Spears

av | feb 11, 2021 | Artiklar, Läsvärt, Ny musik, Recensioner

I 14 år har Britney Spears försökt ta sig ur sitt påtvingade förmyndarskap. Dokumentären Framing Britney Spears bekräftar det fansen sagt under #FreeBritney, samtidigt som den är en obehaglig tidskapsel över en misogyn häxjakt.

Redan år 2000 sjunger Britney “They say ”she’s so lucky, she’s a star”/But she cry, cry, cries in her lonely heart”. Ett budskap som ska komma att ekas i åtskilliga låtar på kommande album. Britney är inte lycklig, och det är inte heller något hon hymlar med. Ju tydligare hon är med det, desto mer blir hon stämplad som galen.

Det blir en misogyn sport att hata Spears, dels för hennes omdiskuterade röstkvalité men främst för hennes upprepande brott mot den oskrivna mallen av den kyska amerikanska popstjärnan. Sexism som skrivs om till oro över inflytandet hon har på sina unga fans, en slags dubbel infantilisering. En behandling av Britney som skett i det öppna under hela hennes karriär och aldrig ifrågasatts, men som får se ljuset tack vare den New York Times producerade dokumentären Framing Britney Spears.

I åtta år blir hon hånad i media, allt på grund av att hon vägrar lyssna på andras åsikter. Journalister vill veta om hon är oskuld, hungriga att riva ner den oskyldiga image hennes skivbolag byggt upp. Paparazzibilder där hon provocerats till ilska blir troféer värda miljoner dollar. Varje steg övervakas. När det till slut blir för mycket och Britney rakar huvudet framför paparazzifotografer har världen frambringat ett sönderfall som ingen vill ta ansvar för.

Med dokumentären får Britney den upprättelse hon förtjänat i 20 år. Det är som att världen kollektivt nyktrat till. Men dokumentären lämnar också fler frågetecken än den reder ut. Varken Britney eller hennes familj medverkar, utan talar endast genom offentliga domstolshandlingar. Spears har i 14 år varit under kontroll av sin pappa eftersom hon inte anses kapabel att ta hand om sig själv, något många menar skett mot hennes egen vilja. Ett system som utnyttjas som affärsmodell snarare än att hjälpa.

Efter dokumentärens släpp skriver Spears på Instagram “Remember, no matter what we think we know about a person’s life it is nothing compared to the actual person living behind the lens”, men om det verkligen är ett meddelande från henne eller hennes förmyndare är oklart.

Det enda som dokumentären klargör är att Britney vill ur det förmyndarskap hon hållits fången i, vilket vi redan visste. Dokumentärens gärning är snarare denna upprättelse. Även om Britney fortfarande är fast i henne pappas grepp, är det inte längre mobbarna som har rätten på sin sida.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Fotograf:
FX Networks

Pin It on Pinterest

Share This