RECENSION: Familjen – Debaser Strand

av | dec 28, 2019 | Läsvärt, Ny musik, Recensioner

Likt en hardcore Friskis & Svettis-instruktör i glittrig jumpsuit bjöd Johan T Karlsson, mer känd som Familjen, på ett högintensivt mellandags-disco.

I vanlig ordning kickstartades spelningen med den stående signaturlåten It began in Hässleholm, en låt som han sedan 2017 har ”återtagit”. Scenens täta dimma försvann i takt med de utmynnande introtonerna och en glittrig, gänglig gestalt åskådliggjordes.

Scenen förvandlades genast till en gympasal och publiken försökte tappert hänga med i instruktören Johan T Karlssons vilda hoppsasteg mellan effektpedalerna och trumsetet. Då En gång till rivs av känns basen in i magen och en moshpit utspelas i, åtminstone mitt, tarmsystem när Huvudet I Sanden inleds.

Stundtals tog tyvärr det intensiva och uppslukande soundet över röstmixen och det blev svårt att urskilja låttexterna. I Göra slut med Gud, en cover på The Arks Breaking Up with God, hörs stundtals endast ett dovt ylande överröstat av cymbaler och syntar. Det är synd, eftersom den charmiga och grötiga falsett-skånskan är ett utmärkande drag hos Familjens låtskatter.

Med det sagt väger Johan T Karlssons hejdlösa och oemotståndliga energi på scen tyngre, än de tidvis uteblivna tonerna. Han bevisar att Familjen live är ett fenomen som inte ska underskattas. Halvvägs in i spelningen kastas den silvriga sparkdräktens överdel av, mickstativet välts över publiken och mikrofonsladden omvandlas till ett hopprep.

”För alla gånger som vi dansat och sjungit med fast ingen kan”, sjunger Johan T Karlsson i Det var jag och publiken dansar och sjunger med. Och alla kan.

När elektro-jympapasset börjar lida mot sitt slut väntar maxpuls-finalen. Då gör det inget att röstmixen var svår att höra. Johan T Karlsson behöver egentligen inte sjunga alls, eftersom han överröstas av ett publikhav som lajvar Hässleholmsbor för några minuter. Trots att majoriteten troligen kommer från Stockholms breddgrader vrålar alla med inlevelse och på grötig skånska ”Jag gjorde upp en eld för daaaaaaaaaj” när Det snurrar i min skalle äntligen spelas.

Författare:
Matilda Rånge, Skribent

Pin It on Pinterest

Share This