RECENSION: Ellen Sundberg – Ett bloss för Bodil Malmsten

11 maj, 2021

Dodie

På det nya albumet Ett bloss för Bodil Malmsten tonsätter Ellen Sundberg elva texter av den älskade poeten och författaren. Resultatet blir en blandning av trallvänliga visor och berättelser i sångform, och kommer säkerligen bli en favorit bland dem som uppskattar Bodil Malmstens texter.

Ellen Sundbergs nya album inleds med en nästan tolv minuter lång tonsättning av dikten Döden 1986. Hon sjunger övertygande och känslofyllt, samtidigt som det på grund av längden och rytmen blir en berättelse i sångform mer än en låt. Fler av låtarna på albumen går i samma stil, trots att de inte är lika långa.

För den som som har någon form av relation till Bodil Malmstens texter kommer albumet garanterat vara uppskattat. Melodierna som Ellen Sundberg skapat fångar stämningarna i dikterna, samtidigt som hon sätter en ny och egen prägel på texterna.

Även för den som aldrig läst en dikt av Bodil Malmsten och som uppskattar en låt i mer klassisk form finns mycket fint att hämta på skivan. Ett bloss för moster Lillie, Långsamma reprisen och Lindansösen är exempel på låtar som både text och musik låter som om de var menade att vara sånger från första början. Speciellt den förstnämnda känns som att den kan komma att bli en favorit bland både Ellen Sundbergs och Bodil Malmstens fans.

Ellen Sundberg har gjort flera album på engelska men är mest välkänd för albumet Du sålde min biljett – Ellen Sundberg sjunger Kjell Höglund från 2018 då hon för första gången släppte musik på svenska. Det nya albumet är ytterligare bevis på hur bra artisten gör sig på svenska. Ett bloss för Bodil Malmsten går på många sätt i samma ton som det föregående, men att Ellen Sundberg själv gjort melodierna på denna platta ger ändå ett distinkt annat sound. Trots att många av låtarna har visaktiga melodier finns ett popaktigt inslag som känns mer igen från Ellen Sundbergs engelskspråkiga musik.

Jämfört med coveralbumet visar denna platta utöver en fin sångröst också hennes förmåga som låtskrivare. Jag hoppas på att någon gång få höra originalmusik på svenska från Ellen Sundberg, och Ett bloss för Bodil Malmsten känns som ett smakprov på hur det skulle kunna låta.

Albumet avslutas med Det här hjärtat. I låten hör vi Bodil Malmsten själv läsa upp delar av dikten. Det blir ett vackert avslut på albumet. Uppläsningen kommer oväntat, men känns ändå som ett självklart val när jag lyssnat. Det knyter ihop säcken och betonar skivans roll som en hyllning till Bodil Malmsten.

 

Författare:
Tilda Lindén

 

Pin It on Pinterest

Share This