RECENSION: Earl Sweatshirt – SICK!

17 jan, 2022

Billie Marten

Earl Sweatshirt rappande skimrar återigen på SICK!. Hans senaste album är en abstrakt blandning av lekfullhet och komplexa låttexter.

​Earl Sweatshirts senaste album SICK! är en respons till den rådande pandemin. Likt många andra så har han drabbats av en tuff period med restriktioner och isolering. Samtidigt är det ett tecken på hur rapparen har blivit mer vis under åren.

Det som gjorde Earl Sweatshirt så unik gentemot många andra rappare inom hiphopens undergroundscen var framför allt hans poetiska och obscena låtskrivande. Vid sexton års ålder släppte han sitt mixtape EARL, ett projekt som blandade humor och vulgära låttexter. Sedan dess har han släppt flera album som fortsätter att utforska mörkare teman utifrån ett introspektivt perspektiv.

SICK! visar en ny sida av rapparen vi sällan fått ta del av. Texterna är lika fylliga och kryptiska som vanligt, men samtidigt är det en mer optimistisk och hoppfull Earl Sweatshirt som rappar. Låtar som Vision och Tabula Rasa är fyllda med intressanta ordlekar som refererar till gud, personlig utveckling och pandemin. 

Sättet han inleder albumet på med låten Old Friend väver in mig som lyssnare. Orkestern som spelas i bakgrunden tillsammans med den subtila basen skapar en väldigt dramatisk och seriös stämning. Det är ett smart sätt att spegla albumets poetiska låttexter, men det är lite synd att han inte valde att bygga vidare på denna ljudbild. 

Samtidigt som SICK! behandlar tunga teman som pandemins utmaningar, eller den mentala påfrestning som rapparen gick igenom, så gör musiken det svårt att hålla sig fokuserad på texterna. Ett exempel är spåret Lobby (int) som misslyckas med att fånga mitt intresse med sitt medelmåttiga beat, instrumentationen känns en aning livlös.

Albumet pendlar mellan experimentell hiphop, lo-fi och lite jazz-influenser, något som är återkommande i Earl Sweatshirts musik. Men här känns det rörigt och jag blir lite kluven, vissa låtar gör upplevelsen mer fängslande medan andra blir för enformiga.

Trots att projektet har sina bättre och sämre stunder soniskt, så lyckas ändå Earl Sweatshirt sammanfatta albumet snyggt med slutlåten Fire in the Hole.  Det känns som en hyllning till alla som tagit sig igenom pandemins utmaningar. Texterna om självrannsakan och hoppfullhet flyter på fint med den lugna elgitarren och slagverken med jazz-influenser.

SICK! kanske inte har den mest inbjudande ljudbilden, men för den som uppskattar ett poetiskt och komplext låtskrivande så är albumet outstanding. 

 

Skribent:
Leonard Lukic

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This