RECENSION: Dua Lipa – Future Nostalgia

av | mar 30, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Recensioner

Dua Lipas konceptalbum Future Nostalgia är ett behövligt lyckopiller med elva stycken stundande hitar.

Lipa är en hitfabrik som aldrig tar paus, och utan tvekan kommer majoriteten av låtarna på även det här albumet klättra upp på topplaceringar. I dessa tider är hennes musik också en välkommen verklighetsflykt, och har redan fött fram en oändlig mängd träningsvideos och TikToks. Ett resonemang Dua delar eftersom hon till skillnad från många andra artister valde att flytta fram sitt release-datum.

Konceptalbumet Future Nostalgia som kombinerar futurism och nostalgi är diskofylld dansmusik som skiljer sig rätt rejält sound-mässigt från Duas äldre musik. Den är funkig, överöst av handklapp och bas, såväl om synth.

Det låter som soundtracket till ett gympapass på 80-talet fyllt med samplingar och referenser till just 80-talsmusik. Låten Physical är en tydlig hänvisning till Olivia Newton-Johns låt och Don’t Start Now innehåller en referenser till Gloria Gaynors I Will Survive. Love Again samplar Your Woman av White Town, medan Break My Heart samplar INXS Need You Tonight.

Texterna innehåller en och annan verbal käftsmäll till exen som vanligt. Bäst är de tidigare släppta singlarna Future Nostalgia, en snygg kommentar på musikindustrins mansdominans, och Don’t Start Now, sagda käftsmäll. Cool, Physical, Pretty Please, Break My Heart och Good In Bed håller även de samma nivå.

Albumet hade behövt lite fler andningspauser, nu tuggar det på i samma bpm utan någon större variation. Att lyssna igenom hela albumet från start tills slut blir alldeles för mycket. Men i en kaosartad värld är det kanske ett tumultuöst album utan tid att tänka som behövs.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This