RECENSION: Doja Cat – Planet Her

5 jul, 2021

Doja Cat omslag

Doja Cat överraskar på sitt tredje album, där kitschiga gimmicks bytts ut mot intrikata texter och minutiöst komponerade produktioner.

Doja Cat slog igenom 2018 med den halvt seriösa halvt skämtsamma låten Mooo!. Tycka vad man vill om hennes tidigare musik, men plattformen den gav henne har definitivt utökat hennes handlingsutrymme. Budgeten för det senaste albumet Planet Her är betydligt mer påkostad, och det märks i såväl produktion som i det visuella.

Det är kul att se allt fler kvinnliga rappare släppas in i värmen, och dessutom utan att ställas mot varandra. Att vara kvinnlig rappare har tidigare varit ett nisch. I dag dominerar kvinnor hiphop-genren och Doja Cat är ytterligare en artist som gör något helt unikt.

På sitt nya album utvecklar Doja Cat sitt sound utan att förlora sin distinkta röst. Sommardoftande beats badas i intrikata och skickligt sammanflätade, rymdlika produktioner. Dessutom får vi höra mer av hennes sångröst än innan, som ständigt varvas med rap. Albumet innehåller också hennes bästa rapverser hittills, exempelvis låten Woman.

Influenserna tas främst från R&B, men sydafrikanska influenser vävs ofta in. Arvet från hennes pappa som hon själv tycker har saknats innan i hennes musik. Ytterligare en pusselbit som tycks ha fallit på plats.

Albumet är väldigt långt, men varieras så konsekvent att det funkar. Gästartisterna Young Thug, Ariana Grande, The Weeknd, JID och SZA passar in sömlöst samtidigt som de erbjuder omväxling.

Planet Her visar en helt ny musikalisk sida av Doja Cat som vi inte fått se innan. Så pass att det känns som att en helt ny artist är född.

 

Författare:
Emma Thimgren

 

Pin It on Pinterest

Share This