RECENSION: Division 7 – Nefertiti

9 apr, 2022

Division 7

När Division 7 kommer till jazzklubben Nefertiti i Göteborg med sin medryckande och skitiga indiepop är det som att få en lyckoinjektion rakt in i blodet.

Efter de senaste åren har jag nästan glömt bort den, den där känslan av att bara ha kul, men efter en och en halv timme med Division 7:s ösiga indiepop minns jag den igen. Publiken framför scenen, som emellanåt brister ut i skanderande hejaramsor med armarna om varandra i en hoppande dansring, verkar också minnas.

Inte minst känns det som att bandet minns. Det är en fröjd att se hur de sju (!) medlemmarna söker varandras blickar på scenen för att i nästa stund kunna explodera tillsammans. Och om en som jag gillar deras lite mer skitiga sound, som på senaste EP:n skalats bort lite, kommer live-versionen av låtarna inte att lämna en besviken. När rösten inte riktigt räcker till för de höga tonerna i låten Fåfängan tar sångaren Dara Khudaida helt enkelt i lite till. Resultatet blir den bästa versionen som jag har hört.

Det må vara ganska lågt i tak på inne på Nefertiti men det är ändå en bedrift att lyckas fylla en hel lokal med påtaglig spelglädje. Om inte basisten är ute i publiken så är sångaren det. Eller så har keyboardisten plockat fram saxofonen och river av ett solo. Det vill säga om han inte har bytt plats med trummisen som i sin tur tagit över basen medan basisten helt enkelt går upp i extas med publiken.

Division 7:s kombination av att sjunga om mörka ämnen till dansanta melodier i skenet av kulörta ljusslingor känns dessutom väldigt hemma just i Göteborg. När Khudaida i sin knäppta mossgröna parkas säger att det känns som att de fått en ny hemstad slår nog alla hjärtan inne på jazzklubben ett litet extra slag.

Trots att de sjunger om hur saker tenderar att lösa sig för andra, men aldrig för en själv, lämnar Division 7 en med känslan av att det kommer göra just det; lösa sig. Eller så gör det inte det, men med en Division 7-spelning i ryggen känns det ändå helt okej.

Författare:
Anna Börjeson

Fotograf:
Anna Börjeson

 

Pin It on Pinterest

Share This