RECENSION: Division 7 – Bered en plats för…

21 maj, 2021

Division 7

Division 7 är tillbaka med nytt material. Deras nya EP Bered en plats för… är bandets tredje i ordningen och är precis den rockinjektion som svensk indie behöver just nu.

Bandets tidigare plattor har haft ett genomgående “skitigt” sound med tunga, opolerade riff som manas på av taktfasta, smattrande trummor. Det har varit väldigt mycket garage – på ett charmigt sätt. Mycket tack vare de lika Clarence Clemons-inspirerade som finkänsliga saxslingorna.

På deras senaste släpp får vi mer av just den finkänsliga sidan från bandet. Det är mer finlir i gitarrerna, ett mjukare sound i musiken men också råare och mer gripande texter. Den oslipade diamanten har börjat bearbetas ordentligt.

Plattans bästa låt Gasolin inleder den fem låtar långa EP:n. Vi känner genast igen det klassiska soundet, men det känns mer genomarbetat, mer dynamiskt. Gitarren är inte riktig lika rivig som tidigare utan har något mer känsligt över sig utan att för den delen tappa rockriffen. Verser och refränger skiljer sig från varandra på ett intressant sätt och jag hör ibland toner som för tankarna till Kents patenterade sound.

De tidigare släppta singlarna Majorna och Sensöndageftermiddag följer sedan och skapar en fin variation på tempo och stämning som håller lyssnaren i ett stadigt grepp. I Majorna hör vi uppiggande inspel av både kongas och klaviatur medan Sensöndagetermiddag har en mer dramatisk känsla över både musik och text.

Imorgon igår är lika nihilistisk som befriande med en träffsäker text i vardagsrealismens sanna anda. Linnea avslutar sedan Bered en plats för… med spännande synt, otroligt starkt gitarrspel och ett jävla gung.

Efter att ha lyssnat igenom Bered en plats för… känns det mer som att man tagit sig igenom ett helt album snarare än en EP. De fem låtarna bjuder på en stor och omväxlande musikupplevelse. Det står klart att Division 7 börjar göra sig redo för de lite större scenerna när läget väl tillåter.

 

Författare:
Maximilian Haglund Holst

Pin It on Pinterest

Share This