RECENSION: Demi Lovato – Dancing with the Devil

av | mar 28, 2021 | Artiklar, Läsvärt, Ny musik, Recensioner

Dokumentärserien Dancing with the Devil om Demi Lovato lämnar en mer än illa berörd. Är det här kulmen av traumafrossande dokumentärer som blivit så populära det senaste året?

Under vårt pandemiår har det hänt något med vårt kändisintresse. Någonstans mellan Gen Zs vilja att vara autentiska i sociala medier och millennials förkärlek för skvaller har ett nytt monster tagit form, kändisskvaller på en ny nivå av inkräktande.

Demi Lovatos dokumentärserie är uppdelad i fyra delar och gjord i samarbete med Youtube. 2017 kom hennes första samarbete med plattformen, dokumentären Simply Complicated. Den innehöll en hel del avslöjanden och det tittaren fick med sig var att Demi var en ny, förändrad människa som hade lämnat allt trubbel bakom sig.

Den nya dokumentären följer tiden efter. Demis pappa går bort och hon dör nästan av en överdos och blir samtidigt sexuellt utnyttjad. Liknande dokumentärer existerar i mångfald, men med den stora skillnaden att personen oftast redan är död. Trakasserade kvinnor med preskriberade liv i behov av upprättelse. Och visst är det här det, men varför är hon i behov av det?

Idén av en dokumentär är numera ett sätt att ställa saker tillrätta, som bygger på vår tanke om kändisar som allmän egendom. Men jag får inte känslan av att jag fått en närmare inblick, utan snarare att vi rotat igenom hennes läkarjournaler. Och medan jag beundrar hennes rättframma approach och den raka porträtteringen, och kan förstå viljan att ta kontroll över narrativet, så känns det som att vi som publik helt tappat vad som är rimligt att kräva av våra idoler.

Det här är en person som fortfarande inte tagit sig ur sitt missbruk och ätstörning, och som till för några år sedan inte ens fick ha frukt på sitt rum eftersom hon ansågs för tjock. En person som nästan miste livet för hennes management inte ville att pressen skulle få reda på att de ringt efter ambulans. Någon som inte ens vet vad ett privatliv är och som säger att den påtvingade rollen som förebild är för tung att bära, ett uppdrag som gjort för att misslyckas.

Det är kanske konservativt av mig, men kan vi inte låta Demis redan väldigt privata musik få föra talan istället. När ska vi sluta förvänta oss varenda millimeter av artister, som inte signat upp för att vara inspirationsföreläsande livscoacher?

Dancing with the Devil streamas på Youtube, de två sista avsnitten är tillgängliga kommande tisdagar.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This