RECENSION: Demi Lovato – Dancing With The Devil… The Art of Starting Over

av | apr 3, 2021 | Artiklar, Läsvärt, Ny musik, Recensioner

Dancing With The Devil är ett album fullt av glättiga visdomsord och kristen amerikansk tematik, mer inställd på att jaga bort djävulen istället för att ta itu med honom. Men det visar också en större genrebreddning och experimenterande än innan.

Musikaliskt befinner sig Demi Lovato i mellanläge. Det har gått fyra år sedan hennes senaste album och nu släpps hennes nya skiva i samband med den nya dokumentärserien som går under samma namn. I dokumentären får vi följa Demis väg tillbaka efter att ha nästan dött av en överdos 2018.

Som titeln säger vill Lovato starta om och det märks i musikens ambivalens. Det är stort fokus på det kommersiellt gångbara, men när de låtarna är avklarade och man kommit en bit in i albumet börjar det riktigt intressanta. Då är soundet betydligt mer laid back, med vibbar av 00-tals pop som jag uppskattar.

Albumet har hela arton spår, varav tre får representera de mörka åren för att sedan leda in i läketiden med ett kort spoken word-spår, där Demi säger att hon vill ömsa skinn och visa vem hon är idag.

Albumet tar risker, vissa faller rätt platt, men jag kan uppskatta variationen, och särskilt ansträngningen att försöka gå utanför popdivabubblan. Några låtar hade kunnat strykas (Lonely People, My Girlfriends, Melon Cake, What Other People Say), speciellt med tanke på att albumet är så långt. Men att dessa låtar behöver vara med är mer business än ett kreativt val.

Det är något obekvämt i att reducera ner psykisk ohälsa till några rader i en poplåt på det här sättet, särskilt det kristna narrativet av att sona sina brott när det snarare är Demi som blivit utsatt. Dock innehåller albumet flera av Demis bästa låtar hittills, Easy med Noah Cyrus och Butterfly, där hon levererar gåshudsresande stämmor. Inkluderat är också en cover av Mad World som får en ny tyngd i sammanhanget.

Demi har inte riktigt hittat sitt nya sound. Hon är en person och röst som borde bryta sig ut ur topplistepopen, och det visar hon verkligen att hon är kapabel till här.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This