RECENSION: Darkside – Spiral

27 jul, 2021

Darkside

Nicolás Jaar och Dave Harrington släpper sitt andra album tillsammans under namnet Darkside. Det är ett ganska sävligt och långsamt elektroniskt album med försiktiga och trevande psykedeliska gitarrer.

När Darkside släppte sitt kritikerhyllade debutalbum Psychic under 2013 kändes det som ett innovativt projekt med en attraktiv mystik. Men nu åtta år senare känns uppföljaren mest sävlig och uppvisar en brist på fokus. Det hinner hända mycket på åtta år och under tiden har Nicolás Jaar blommat ut som en av samtidens mest intressanta namn inom experimentell elektronisk musik och har släppt en rad vackra projekt.

Men där Jaars solosläpp är mer abstrakta och konturlösa är Darkside mer traditionellt hållet med sång och mer konventionella låtstrukturer. Det som är tråkigt är att Spiral känns så återhållsamt och försiktigt. Det är som att lyssna på ett rockband som repar i mormors lägenhet och måste hålla nere volymen rejält.

Det finns dock ögonblick som är vackra men försvinner så fort lyssnaren blinkar. Den tredje låten The Question Is To See It All hade kunnat bli en fantastisk låt om den bara hade fått lite mer känsla och intensitet. Den påminner en del om Olivia Tremor Control i sina bästa stunder men liksom bara stannar av och dör ut.

Det är dessvärre ganska frustrerande att lyssna på Spiral. Det är uppenbart att de båda medlemmarna är talangfulla och skickliga men slutresultatet blir inte mycket mer än en axelryckning.

Låtarna är mellan fem och sju minuter långa och väldigt lite skiljer dem åt. De är oftast uppbyggda kring ett långsamt melankoliskt beat, abstrakta ljudkulisser, halvfunkiga baslinjer, återhållsamma psykadeliska gitarrer och en relativt oskolad sång med texter som det är omöjligt att avgöra om de är genuina eller är frågan om en form av rollspelande.

Om det är din kopp te så har du en fantastisk lyssning framför dig. Om inte så finns det många andra album att föredra.

 

Författare:
Alexander Andrén

 

Pin It on Pinterest

Share This