RECENSION: Charli XCX – CRASH

23 mar, 2022

Billie Marten

Charli XCX byter bana helt på sitt senaste album CRASH. På projektet speglas den ultimata divan parallellt med raffinerad popmusik.

Det är en intressant sonisk övergång som Charli XCX presenterar på sitt senaste album. Samtidigt som hon fortfarande lyckas bibehålla sin persona som experimentell popartist, så är det mer konventionella albumet CRASH ett tecken på att hon kan skapa musik för en bredare publik. 

Det är ett stilistiskt skift i förhållande till hennes äldre verk. Framför allt om vi jämför med det tidigare albumet how i’m feeling now, med en ljudbild bestående av maximalistisk pop. 

Inför albumets release så lanserade sångerskan ett flertal singlar, som exempelvis Baby eller Good Ones. Resultatet av hennes mer konventionella ljudbild har skapat en del debatt mellan fans. Samtidigt som jag förstår att vissa är missnöjda med denna nya era, så är det ändå ett bevis på att hon kan byta bana och fortfarande utmärka sig.

Visst kan det kännas lite mättat, då hon likt många andra artister hoppat på vågen av 80-talets influenser. Men här känns det som en frisk fläkt, Charli XCX lyckas ändå väva in lite metallisk hyperpop här och där, och hon har inte lämnat sin experimentella sida helt.

 Från att lyssna på Baby som känns lite repetitiv och generisk, så möts jag upp av ett hetsigt framförande på Lightning. Musiken kan gå från att låta funky och lättsam, till att Charli XCX överraskar en med excentriska röstförvrängningar.

CRASH känns äventyrlig med sin ljudbild, musiken går lättast att beskriva som avskalad pop med inslag av maximalitiska ljud. Charli XCX hittar en fin balans mellan mjuka lyssnarupplevelser, samtidigt som hon skildrar en ultimat diva med femme fatale-estetik i sina texter.

Produktionsmässigt är det träffsäkert och Charli XCX visar återigen varför hon är en av de bästa. Oavsett vilket spår som spelas, så låter det rent och tydligt. Det är fantastiskt hur en artist lyckas skapa ett verk som låter generiskt och innovativt på samma gång. På ytan kan det ses som ett vanligt pop-projekt, men det döljer sig en del på låtarna och jag hittar alltid något nytt ljud eller en cool effekt efter varje session.

CRASH är visserligen inte Charli XCXs bästa projekt, men det är ett album som håller hög standard. Artistiskt sätt så är det lite av ett risktagande, med tanke på hur hon porträtterat sig själv på tidigare projekt. Men det är sammanhängande och jag får en klar och tydlig bild av sångerskan vision och kärlek för popmusik. 

 

Skribent:
Leonard Lukic

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This