RECENSION: Billie Eilish – Where Do We Go (Livestream)

av | okt 25, 2020 | Artiklar, Läsvärt, Ny musik, Recensioner

Som vanligt leder Billie Eilish vägen mot den nya tidens musik när hon byter världsturné mot nytänkande livestream, som hon lyckas göra till ett globalt event.

Eilish är en av få artister, möjligtvis den enda, som klarar av att göra en konsert till en global händelse. Hon som för länge sedan övergått till fenomen snarare än artist lyckas också föra samman världen i en splittrad tid. När skärmen räknar ner från tio efter en timmes väntan, känns det snarare som en OS-sändning, Eurovision eller någon annan internationell gala.

Men det är rätt dystopiskt. Det är surrealistiskt att byta ut Billies dundrande, vibrerande och smockfulla konserter mot en datorskärm och en lite blyg Billie, som finner sig bra i formatet, men verkar sakna publikens respons. “The only good thing about doing it like this is you’re not all in the pit fainting as usual”, säger Billie.

De tar dock full nytta av det digitala formatet. Med hjälp av green screens utsmyckas varje låt med 3D-animationer och kulisser. Men det fortskrider föga förvånande inte utan tekniska problem, sajten är så överbelastad att sändningen fryser upprepade gånger. Något man kan tycka att arrangörerna borde varit mer förberedda på.

Showen inleds med en timmes lång för-show som innehåller exklusiva klipp och ett quiz. Den handlar dock lika mycket om det stundande amerikanska valet som Billie, med en uppsjö av kändisar som dyker upp i rutan och ber tittarna att rösta. Själva konserten fungerar även den som en reklampelare för det amerikanska valet. Det är tydligt att konsertens datum är väl valt, och att syftet kanske är mer politiskt än något annat.

De korta monologerna mellan låtarna ägnar Billie åt politiska statement, efter att hon flera gånger upprepat att hon saknar att träffa sina fans. “No music on a dead planet” står med stora bokstäver bakom Billie, efter att ett montage av bilder på miljökrisen visats. “We gotta do something, the world is dying, and Trump is the worst”, säger hon.

Konserten är knappt en timme lång och dedikeras mest åt Billies senaste album. En lagom längd för formatet. Billie avslutar med orden “on stage is the only place I’ve ever felt I belonged. If we vote the orange man out maybe we’ll get to see each other again”.

Även om tanken är god och utförandet så bra det kan bli, blir konserten en så sorglig manifestation av dagens samhälles begränsningar, att den snarare känns som en dålig tröst än en riktig ersättare.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This