RECENSION: Billie Eilish – The World’s a Little Blurry

av | mar 1, 2021 | Artiklar, Framsida Startslider, Ny musik, Recensioner

Dokumentären om Billie Eilish är inte i första hand en berättelse om en popstjärna, utan om en vilsen tonåring vars kropp och psyke faller isär under vikten av världens ögon.

Billie Eilish management hade extrem framsynthet när de redan innan Billie exploderade började planera en dokumentär. Det har gjort att vi nu får ta del av tiden innan och runt skapandet av hennes debutalbum, When We All Fall Asleep Where Do We Go?.

Dokumentären på två och en halv timme är en extremt bjussig inblick i Billies liv. Så pass att hon själv tvekade på om hon verkligen ville släppa den. Medan den första timmen inte erbjuder mycket nytt för inbitna fans, gräver den andra halvan desto djupare.

Här får vi se en överansträngd tonåring på bristningsgränsen, den mindre glamorösa och mer hjärtskärande baksidan av framgång. Den är en lika fängslande som mänsklig porträttering R. J. Cutler vävt fram. Här är Billie en vanlig tonåring som är besatt av Justin Bieber och tampas med ett olyckligt förhållande samtidigt som hennes psykiska ohälsa ställs på sin spets.

Att skapa ett så inbjudande narrativ i en lång dokumentär som dessutom till stor del är filmad med skakig handhållen mobiltelefon är ingen enkel bedrift. Det märks att Cutler hanterat både Billie och materialet med största varsamhet.

Billie som sedan start varit extremt rättfram med sin psykiska ohälsa ska ha en eloge för att hon orkar fortsätta vara så öppen som hon är. Hon gör inte bara sig själv en tjänst när hon är så här sårbar med hela världen, hon räddar en hel generation.

Författare:
Emma Thimgren, Redaktör

Pin It on Pinterest

Share This