Programledaren Petter Hallén om nya och förbättrade Din Gata: ”Det här är folkets musik”

av | jan 24, 2021 | Artiklar, Intervjuer

Malmöbaserade P3 Din Gata blir nu hela Sveriges Radios hip hop-kanal – och utökar sin redaktion med programledare till Stockholm och Göteborg. Popmani har pratat med nytillskottet Petter Hallén om hans program Stationer och behovet av en bredare hip hop-bevakning i Sverige.

I år är det femton år sedan radiokanalen P3 Din Gata började sända i Malmö, och det firas med expansion och förvandling. Från och med måndag den 25 januari slopas ”P3” från namnet och nya Din Gata blir hela Sveriges Radios hip hop-kanal. Dessutom testar kanalen sina vingar utanför Malmö när redaktionen utökas med tre nya programledare som kommer sända från tre olika städer: Daniel ”Kaleevi” Kaleebi i Malmö, Assia Dahir i Göteborg och Petter Hallén i Stockholm.

– P3 Din Gata har alltid varit väldigt omtyckt och uppskattat i Malmö, och hjärtat har alltid funnits i hip hop-genren. Det är inget som tas bort nu utan bara massa grejer som läggs till, säger Peter Hallén som kommer programleda kanalens dagtidssända program Stationen.

Musikjournalisten Peter Hallén är sedan tidigare kanske mest känd för sin podcast Vad blir det för rap? där han diskuterar all things hip hop tillsammans med kollegorna Hugo Wittorf och Sanna Berg. Han har bevakat svensk och internationell hip hop i tio år och kommer i sitt nya program ha stort fokus på artister och andra spännande personer på hip hop-scenen. Det ska inte kännas så tillrättalagt, säger han och berättar att han blickar utåt för inspiration.

– Freestyle-radio är en stor del av rapkultur i USA och England. Jag vill ta den grejen till Sverige. Att man ska lyssna på oss och få någonting som man inte får någon annanstans. Artister ska inte komma till mig och bara köra en singel utan de kommer leverera något som är unikt.

”Nu är genren så pass stor i Sverige
att den inte går att ignorera.”

Petter Hallén tycker att det är på tiden att det görs en sådan här stor satsning på hip hop-bevakning i Sverige. Han minns tillbaka på tiden då han själv fick upp intresset för hip hop, en tid då genren fortfarande var en liten subkultur här. Sedan dess har han fått se hur den har växt enormt, för att i dag vara den populäraste musikgenren. De senaste åren har dessutom just svensk hip hop fått sig ett uppsving, något Petter Hallén tror har många anledningar. En av de, säger han, är svenska rappares historieberättande.

– Det berättas historier i svensk rap om Sverige idag som många kan relatera till och är intresserade av att höra. Sen tror jag också att kvaliteten har höjts rätt mycket. Det finns mycket svensk rap nu, mycket skit såklart, men också mycket som håller.

I och med genrens ständigt växande popularitet menar Petter Hallén att hip hopen förtjänar mycket mer uppmärksamhet i media än den har fått hittills. Han påpekar dessutom att just public service kanske har ett extra stort ansvar i frågan, eftersom det ingår i deras uppdrag att vara inkluderande. Därför är han extra glad över att det är just på Sveriges Radio som den nya satsningen sker.

– Jag tycker att det har funnits ett hål i public services bevakning av genren, de har inte satsat så mycket som det borde ha gjort. Nu är genren så pass stor i Sverige att den inte går att ignorera. Vi skattebetalare förtjänar seriös bevakning av en genre som är väldigt uppskattad och engagerar många från olika grupper i landet. Det här är folkets musik.

Petter Hallén vill inte avslöja för mycket om planerna som smids på Din Gatas redaktion, men han utlovar att en hel del spännande kommer hända. Bland annat kommer de satsa mycket på rörligt material, liveframträdanden, sociala medier och interaktion med publiken.

– Jag ser fram emot att vi på Din gata och i förlängningen då public service blir en aktiv röst på den här scenen. Jag hoppas att vi kan bli en röst som kommer från ett håll där de som pratar helt enkelt har ett genuint engagemang och kunnande om kulturen och musiken. Håll ögonen på oss för vi kommer göra svinmycket. Det här är bara början, lovar han.

Författare:
Linn Anglerfjord, Skribent

Fotografi:
P3 Din Gatas programledare Daniel Kaleebi, Petter Halldén, Erika Nielsen och Assia Dahir, foto Lina Arvidsson.

Pin It on Pinterest

Share This