PREMIÄR: Rural Tapes – Melody For Sinking Ships

24 mar, 2022

Rural Tapes

Skandinavisk svärta och sjunkande skepp. Den norska indieräven Rural Tapes nya singel är inspirerad av både Frederic Chopin och The Flaming Lips.

Rural Tapes är den norske multiinstrumentalisten och kompositören Arne Kjelsrud Mathisens soloprojekt. Känd från ett dussintal alternativa akter har han varit en vital del av den norska indiescenen i 15 år. Hans självbetitlade debutalbum från förra året, med musiker från REM och Hot Chip, fick ett varmt mottagande av bland annat The Independent.

Nya singeln Melody For Sinking Ships är en pianodriven låt med en ljudbild tydligt präglad av sin inspelningsmiljö. Inspelad i den norska kuststaden Grimstad innehåller den ljud hämtade från landsbygden kombinerat med melankoliska melodier. Det ursprungliga pianostycket i denna låt komponerades redan för åtta år sedan.

Melody For Sinking Ships var i grunden ett pianostycke jag komponerade för kanske sju-åtta år sedan under en period då jag hade en hang up på Frederic Chopins musik. När jag spelade in den och la på fler lager av ljud och melodier avslöjades en del filmiska kvaliteter i musiken och jag tror även att min fascination för The Flaming Lips universum har påverkat hur låten blev. Rhodri Marsden medverkar på såg och Josh Kantor på dragspel, berättar Arne själv om spåret.

Singeln är en del av Rural Tapes kommande album Outtakes som släpps den 15 april.

 

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Press

 

Pin It on Pinterest

Share This