Popstjärnans politiserade klädsel

maj 9, 2021

Billie eilish

Under den senaste veckan har vi plötsligt färdats bakåt i tiden till 1920-talet, då Billie Eilish omslag i Vouge visade att korta kjolar är mer laddat än grooming av unga tjejer.

Som många gånger innan chockade Billie Eilish förra veckan med att återigen bryta mot alla förväntningar vi har på en popstjärna. En handling som gett upphov till en uppsjö av kritiska krönikor och nyhetsartiklar. Att diskutera en artists klädval känns både förminskande av personen i fråga och musiken, men det är ju tydligen där vi är.

Billie pryder omslaget till senaste numret av brittiska Vogue, klädd enligt pinuppa-mode från hundra år sedan. Något som rubricerats som en önskan att vara som alla andra, att Eilish slutligen anpassat sig efter mallen. Det är kanske inte heller en absurd tanke när det handlar om en 19-åring som har hela världen på sina axlar, och dessutom blivit skammad för sin kropp.

Det var förra året som Billie blev mobbad på internet av vuxna män som jämförde hennes kropp med en alkoholiserad småbarnsmorsa, på grund av en paparazzibild som spridits. Ett foto som inte visade henne i de typiska klädtält som blivit som en uniform efter år av ätstörningar.

Nu tar Billie tillbaka porträtteringen av sin kropp och återuppstår på nytt på Vogues glossiga sidor, helt klädd i specialdesignade plagg för ändamålet. Kort därefter smattrar rubrikerna och ord som “sell out” haglar.

Kläderna skiljer sig inte på något sätt från andra popartister, det upprörande verkar snarare vara att Billies klädsel blivit ett löfte om att aldrig sexualisera sig själv. Att Billie till väldigt nyligen bokstavligen varit ett barn verkar tydligen ovidkommande i debatten.

Omslaget kommer också extremt planerat, tre dagar efter låten Your Power, där Billie tar ställning mot äldre män som utnyttjar minderåriga tjejer. Något hon varit med om själv och till viss del försiktigt porträtterat i sin dokumentär The World’s a Little Blurry. Ett låtsläpp som snabbt överväldigas av tidningsomslaget.

”Diskussionen om vad Billie Eilish har på sig eller inte säger mer om kvinnans begränsade roll i musikbranschen än om hennes egen moral.”

Det är tydligt att greppet är att ta tillbaka makten över sin egen kropp, och avdramatisera den. Förvänta er inte mindre från någon som vänder ut och in på hela musikbranschen och som just nu sätter alla trender. Hon gör det för att det är det modigaste hon kan göra.

Men varför pratar vi ens om en tonårings kropp? Ja, hon är en av världens största artister, men det är vi som för diskussionen. Själv säger Billie att hon nu känner sig som en kvinna, och det är kanske inte så konstigt att hon vill bevisa att hon inte är ett barn efter sex år av hyperfokusering på hennes ålder och status som tonårigt underbarn. Det är också väldigt märkligt att beskylla en tonåring för en uråldrig manlig blick.

För när Billie själv försökte dölja sin kropp, är det just det som världen varit besatt av. Det kan inte göras tydligare än med det faktum att hon efter sin 18:e födelsedag blev Pornhubs mest eftersökta person.

Det är dags att sluta beskylla kvinnliga artister för deras klädval, och lägga av med publika häxbränningar för kvinnors porträttering av sig själva. Diskussionen om vad Billie Eilish har på sig eller inte säger mer om kvinnans begränsade roll i musikbranschen än om hennes egen moral. Om vi istället diskuterade det hon försöker förmedla i sin musik, hade unga tjejer inte längre behövt sjunga om sin utsatthet.

Författare:
Emma Thimgren
Fotograf:
Vouge

 

Pin It on Pinterest

Share This