Popaganda 2018 – Sommarens sista festival gör ingen besviken

av | sep 2, 2018 | Artiklar, Framsida Startslider, Krönikor

Popaganda innehåller allt som en festival bör. Trots att den bara äger rum under två kvällar i Stockholms innerstad. Jag hann se massor av bra artister, både sådana jag älskat i flera år och sådana som jag aldrig hört förut men blev positivt överraskad av. Sommarens sista festival gör ingen besviken.

Dag ett, vi ser Sarah Klang på stora scenen. Hon är verkligen Sveriges Adele, hon sjunger fantastiskt och trots att jag inte lyssnat så mycket på henne innan blir jag väldigt tagen. Hennes röst är himmelsk och scennärvaron på topp.

Med leriga skor och kalla fingrar får vi springa till lilla scenen där Hanna Järver spelar. I samma sekund som Sarah Klang tackat av på stora scenen hör jag att Hanna Järver börjar. Till tonerna av hennes låt So long springer jag över festivalområdet till en av festivalens bästa konserter. Hanna Järver är fantastisk. Vi trängs bland andra gula och mörkblå regnjackor i publikhavet. Jag offrar mitt hår till regnet eftersom att det hörs bättre med luvan nerfälld.

Folk trängs under de få områden som finns med tak över. Andra står och ser bedrövliga ut med öl och vegetarisk mat i plastbyttor. Men det hör liksom till festival tycker jag att må lite piss ett tag. På ett litet dansgolv spelar en DJ Abba och I wanna dance with somebody. Hur kan man inte bli glad av det?

Slowdive spelar. Det märks att de har gjort det här länge och musiken som är mjuka gitarrer och dova röster. Deras musik påminner mig om The xx. Bäst är självklart Sugar for the pill. Rachel Goswell, som sjunger och spelar keyboard ser så himla glad ut hela tiden. En märks att hela bandet älskar att stå på scenen.

Avslutet på första dagen är riktigt mäktigt. First Aid Kit spelar. Nu är det packat med folk framför stora scenen. De bjuder på sina stora låtar som Ruins och Emmylou. På bildskärmen bakom dem visas bilder på dem tillsammans som visar ett fint systerskap. Seinabo Sey kommer upp på scenen och tillsammans spelar de hennes låt Breathe. Med så mycket talang på samma scen kan det inte bli annat än fantastiskt. Efter låten You are the problem here kommer även Silvana Imam upp på scenen och tillsammans kör de hennes låt Vikken då. Publiken skriker av lycka och allt är väldigt stort och mäktigt. Himlen över Eriksdalsbadet lyses upp av röda, hjärtformade fyrverkerier innan första dagen är över.

Andra dagen är det mer folk, mycket mer folk. Vädret är med oss den här dagen och stämningen är glad och uppsluppen. Linnea Henriksson spelar 14.15 på stora scenen. Skamligt tidigt för en så duktig artist.

Tove Styrke och hennes härliga energi får mig att vakna till liv och känna mig riktigt peppad. Sway och On the low från senaste skivan är väldigt bra live. Likaså den lite äldre hiten Borderline. Tove Styrke har en fantastik röst och hur hon kan använda den trots att hon dansar så mycket är ett mysterium.

Metronomy från England överraskar med en riktigt bra konsert. Jag hade aldrig hört talas om de tidigare men de är ett riktigt coolt gäng. Tydligen håller många med mig, för folk i publiken dansar som galningar.

Jenny Wilson bidrar också med rejvig stämning. Showen är precis lika konstnärlig och medryckande som hennes låtar. Mycket händer på scenen med dansare och blinkande lampor. Festivalområdet är mörkt nu. Jenny Wilson har gjort låtar som går att dansa till om jobbiga händelser. Det är mäktigt. Hon är mäktig.

Vi får skynda till nästa spelning igen. Det är Veronica Maggio som avslutar hela festivalen. Det är packat med folk. Inte så konstigt när en sådan folkkär artist spelar. Stämningen är härlig, alla älskar Veronica Maggio. Hon bjuder på alla sina hits och publiken sjunger med, dansar och älskar att få vara just där. På sommarens sista festival.

Författare:
Felicia Lotsander, Skribent

Fotografi:
Frank Holm och Timothy Gottlieb

Pin It on Pinterest

Share This