Pale Honey: ”Tankarna är redan på fjärde plattan”

av | nov 17, 2020 | Artiklar, Framsida Startslider, Intervjuer

Albumaktuella Pale Honey pratar om att jobba tillsammans, tänja på sina gränser och saknaden efter livespelningar.

Det har nu gått tre år sedan det hyllade rockbandet Pale Honey släppte sitt andra album Devotion, som då möttes av en samstämmigt entusiastisk kritikerkår. Musikvärlden har sedan dess trånat efter en uppföljare och nu är den här i form av albumet Some Time, Alone.

Den sammansvetsade trion består av Tuva Lodmark, Nelly Daltrey och Anders Lagersfors. De förklarar hur deras tredje album varit i görningen under en längre tid, innan det äntligen kunde släppas.

– Skivan var egentligen klar för två år sen men det är så mycket som ska klaffa rent tidsmässigt. Och sen kom corona, men då kändes det bra att släppa ändå, då kunde vi inte vänta längre. Det är väldigt skönt att det är gjort, men det är såklart tråkigt att inte kunna göra som vanligt, förklarar Tuva Lodmark och syftar på frånvaron av livespelningar.

Under arbetet med första albumet, Pale Honey (2015), bodde Anders Lagerfors i Paris och resterande medlemmar åkte då dit för att kunna skriva tillsammans. Den bubblan har de längtat efter att återskapa, vilket ledde till att många av låtarna på Some Time, Alone fick se dagens ljus i en stuga i Småland. Där kunde de arbeta utan de distraktioner som vardagslivet medför.

– Vi ville in i den bubblan där man inte gör något annat än att skriva musik, sova och laga mat, säger Tuva Lodmark.

– Vi levde nästan som en liten familj, instämmer Anders Lagerfors.

Bandmedlemmarna berättar att de i tankarna redan är inne på fjärde plattan och hoppas på att även då få åka iväg och jobba på samma sätt.

– Det är något av det bästa vi gjort. Man har inte sitt vardagsliv på samma sätt, öppnar du dörren så finns typ en skog och inget annat att göra, säger Anders Lagerfors.

Some Time, Alone började till visso ta form ute i skogen men är inspelad på anrika Nacksving Studios i Göteborg. De har även nyttjat Anders Lagerfors egen studio – som ligger vägg i vägg.

– Nu för tiden är det nästan inget band i dag som kan sitta i en stor studio och skriva låtarna. Därför är det så bra att vi kan sitta i min lite mindre studio och jobba med det, berättar Anders Lagerfors.

”Det har alltid varit vi tre.”

Det tränade ögat har kanske märkt att en tredje figur har börjat dyka upp på pressbilder, som tidigare endast bestått av Tuva och Nelly. Men Anders Lagerfors har varit med sedan begynnelsen. I början åt det mer producerande hållet, men har på senare tid fått en erkänd fast roll i bandet. Efter många turnéer, både i Sverige och på internationellt plan, har trion blivit allt mer sammansvetsad och Anders roll i Pale Honey utvecklades därefter.

– Det föll sig så naturligt efter alla år att det inte ens blev en grej, menar Anders Lagerfors.

– Det har alltid varit vi tre, men på bilder har det bara varit jag och Nelly. Plus att det alltid skrivs att vi är en duo, trots att vi aldrig sagt det själva. Men vissa epitet är svåra att tvätta bort. Men alla vi tre är en precis lika stor del av bandet, förklarar Tuva Lodmark.

Ytterligare en fördel med att bli så pass sammansvetsade är enligt bandet att slippa skämmas inför varandra. Den här gången har Pale Honey försökt tänja på sina internaliserade ramar för konstens skull och involverat element som tidigare inte funnits.

– Syntarna på till exempel Set Me Free flirtar lite med tidig 90-talets dansmusik, det är ett sådant tydligt exempel på sånt vi kanske inte hade vågat göra på första plattan. Spelar man ihop länge behöver man inte skämmas för att spela upp saker för varandra.

– Skivan rör sig lite spretigare i genrer, lyssnar man på den så hör man att den drar ganska långt ut åt olika håll, berättar Anders Lagerfors och menar att spretigheten är ett resultat av att bandet har vågat mer den här gången.

Pale Honey är mer än förväntansfulla inför att kunna spela sin musik inför publik, men i dagsläget ser det ut att dröja ett tag. Tanken var ursprungligen att bandet i samband med släppet skulle genomföra en turné anpassad efter rådande restriktioner, med lågt publiktak och luftigt mellan borden. Men efter det att lokala råd införts i flera regioner togs beslutet att även ställa in dessa spelningar.

– Det kändes inte riktigt försvarbart att uppmana folk att gå på konsert. Att spela live är en så pass stor del för oss som band, så det känns tråkigt. Men samtidigt är det inte så mycket att göra åt det.

– Att inte veta när man får spela igen, det tycker jag nästan är värst. Det hade varit skönt att bara ha ett datum när man får spela igen, fortsätter Anders Lagerfors.

Men med försiktig optimism hoppas Pale Honey på att kunna genomföra anpassade spelningar med sittande publik inom en framtid. Men till dess finns Some Time, Alone att lyssna på nedan.

Författare:
Alva Bergland, Skribent

Fotografi:
Ellika Henrikson

Pin It on Pinterest

Share This