Way out Westaktuelle Oscar är den unge britten som kanske besitter Londons bästa strumpgarderob. Med glimten i ögat levererar han poprader som skulle göra självaste Morrissey lite smått avundsjuk. Vi har pratat med honom om London, var han köper sina strumpor och inspelningen av musikvideon till Sometimes

Fotograf: Grace Pickering.

Fotograf: Grace Pickering.

Oscars släppte nyligen sin debut LP Cut and Paste vars musikaliska innehålla stundtals blir kallat för sockervaddsinlindad lo-fi pop. Själv säger han att musiken är “D.I.Y pop raka vägen från hjärtat” och han beskriver själva releasen av Cut and Paste som ganska så sensationell, som en emotionell berg och dalbana där känslor som tacksamhet, misstro och tillfredsställelse fick samsas och dela plats. Det spår Oscar är som mest nöjd med är Only Friend, dels på grund av Marika Hackmans röst men också då låten betyder mycket för honom. 

2012 lämnade Oscar sitt tidigare band och började skriva och spela in musik själv under eget namn istället för att arbeta på sitt examensarbete. Och tur var väl det, för efter att ha gjort lite research på Internet finner en såväl beskrivningar av Oscar som en ny Morrissey som en ung Damon Albarn på frammarsch. Det märks att många har fått upp ögonen för Oscar Schellers musik och förhoppningarna är höga. Själv tycker han bara att det är trevligt med liknelserna:

– Det är underhållande men också smickrande.

När en ser på Oscars musikvideos kan en inte undgå att märka den lekfulla energin och glimten i ögat som återkommande lyckas ta sig igenom dataskärmen. Kanske bidrar de ständigt återkommande Mickey Mouse tröjorna som har kommit att bli hans signum till detta. Det är inte utan att en undrar om han har en scenpersona eller om han alltid är sådan men jag anar redan när jag ställer frågan att det lutar mer åt det sistnämnda.

– Jag är till stor del likadan. Jag skulle nog säga att jag pratar mer när jag inte står på scen och älskar i största allmänhet att prata med andra.

Det är svårt att undgå Londonpulsen när en lyssnar på Oscars musik. Likt den ständigt närvarande Londonsmogen har staden sitt sätt att alltid lyckas nästla sig in i invånarnas kulturella uttryck. Kanske är det rentutav oundvikligt att påverkas av kulturmetropolen, speciellt när en, som Oscar, är uppvuxen där:

– Det påverkar mig definitivt då det är allt jag vet och kan någonting om. Alla de saker som har berört och influerat mig genom att bo här är en del av min musik.

Har du några favoritplatser i London?
Regents Park när det kommer till promenader, Honest Jons för utbudet, Liberty’s för att köpa strumpor och Franco Manca när det kommer till mat. 

Nyligen släppte han även singeln Sometimes med en tillhörande Wes Andersonosande musikvideo där han hoppar runt iklädd snygga strumpor, spelar gitarr och hänger med diverse föreningar och grupper. Redan efter första lyssningen har låten etsat sig fast på trumhinnan och jag kommer på mig själv med att nynna med i refrängen. Sometimes är helt enkelt britpop när det är som bäst och Oscar berättar att musikvideon var rena äventyret att spela in, filmandet sträckte sig över två dygn.

– Det kändes som om att vi spelade in en film eller 12 musikvideos i en. Det var så många människor, så mycket innehåll och så många minnen! 

Framöver har Oscar storslagna turnéplaner som involverar många timmar på motorvägen. Och för de som har fallit pladask för den unge britten med en räv bakom örat och Londons snyggaste strumpor så behöver inte väntan bli speciellt lång. Oscar kommer nämligen att spela på Way out West i Göteborg senare i sommar.

Pin It on Pinterest

Share This