Numera aktuell under artistnamnet Öhrn och med den nyligen släppta EP:n Bang Bang i bagaget har Frida Öhrn för en stund lämnat Cookies n Beans och Oh Laura bakom sig. Musiken doftar numera dans och elektroniskt och vi har pratat med Frida om det nya projektet, varför hon valde att släppa på sitt egna skivbolag och om viktiga budskap om kvinnors rätt.

Fotograf: Nette Sandström

Fotograf: Nette Sandström

Vi känner igen dig från Oh Laura och Cookies n Beans, men numera släpper du musik under namnet Öhrn istället. Vill du berätta lite om det nya projektet och vad det betyder för dig?
– 
Jag kände att det var dags. Jag hade tänkt länge på att göra en soloskiva någon gång. Men det gick så bra med Cookies och de andra projekten så det blev aldrig en naturlig lucka. Dessutom var jag kanske lite rädd för att förverkliga den här drömmen och hade mycket musik och idéer som låg i datorn och väntade. 2014 bestämde jag mig för att bara göra det, inte vänta. Det blev en explosion av låtar och kreativt arbete. Att skapa låtar genom att utgå från ett beat eller en syntslinga öppnade upp en ny melodivärld för mig. Jag förstod att jag längtat efter att sjunga utan gränser och kompromiss, hur härligt det än är att sjunga trestämmigt med Cookies. Texterna handlar om mig på ett eller annat sätt. För mig är texten otroligt viktig. Jag för ett samtal med min publik och ibland mig själv.

Ditt nya sound dofter mer elektroniskt, lyssnar du själv mycket på elektronisk musik?
– Jag blev förälskade i James Blake för några år sen och Björk har varit en husgudinna för mig ända sen Sugarcubes tiden. Massive Attack har också varit en stor influens och FKA Twigs gillar jag mycket.

Vilket format tror du passar dig bäst, solo VS band?
– Båda är svaret. Under 15 års tid har jag arbetat som artist och låtskrivare i väldigt skilda musikaliska band och konstellationer och nu även solo. Jag kan på riktigt säga att jag älskar att sjunga country och bluesgrass med Cookies. Oh Lauras poplåtar finns fortfarande i mitt hjärta. Att sjunga jazz då och då ger mig så mycket musikaliskt. Att tolka Pär Lagerkvists dikter är en ynnest att få göra. Att gästa med ett vilt ska-band eller sjunga tango på någon undangömd klubb. Allt detta finns i mig och jag vill inte vara utan det. Många har sagt att jag måste välja genom årens lopp. Men nu vet jag att jag faktiskt själv bestämmer vad jag vill ha i mitt liv. Just nu lägger jag all min kraft och kreativitet i Öhrn, där jag styr allt själv. Men när vi är ute och spelar har jag ju med mig August Zachrisson på kör, gitarr, synth, pad och Mikael Häggström på trummor, det känns som ett litet band, ett väldigt fint och bra band.

För någon vecka sedan släppte du din debut-EP Bang Bang, vad var inspirationen bakom den?
– Många av texterna handlar om att lyssna på sig själv, att inte vänta. Jag var också sugen på att göra låtar som jag ville dansa till. Det gör jag nu, typ hela tiden när jag står på scenen.

Du valde även att släppa den på ditt egna skivbolag Eagle Brain, hur kommer det sig att du har ett eget bolag?
– Jag ville ha koll på alla delar, jag lär mig fortfarande. Ett skivbolag agerar idag väldigt ofta som en slags bank, man lånar för att kunna göra en skiva, dem tar ofta en stor procent. Dessutom vill många vara med och tycka och tänka. Det behöver inte vara dåligt, men det kan vara svårt att hålla fast helt och hållet vid sin egen vision och idé. Nu tar jag själv den ekonomiska risken men jag gör skivan exakt så som jag vill och behöver inte vänta på ok från olika håll. Det känns friare, bättre.

Både din debutsingel What Are You Waiting For och den andra singeln Echoes innehåller viktiga budskap om kvinnors rätt och om att våga. Ser du det som en slags plikt att förmedla budskap i ditt skapande av musik?
– Jag har fått en plattform att stå på där många lyssnar på vad jag säger. Det vill jag ta vara på. Vet att att det är många, särskilt kvinnor som håller tillbaka sig själva. Jag upplever att kvinnor har en benägenhet att vara mer självkritiska än många män. Vill ge en kick i baken till alla som går och väntar, en varm pepp. Echoes handlar om en nära vän som var med om ett brutalt sexuellt övergrepp. Det är vanligt tyvärr och jag vill att vi pratar mer om detta. Att vi alla ser vår del i det, som vänner förälder, partner och medmänniska.

Nu efter releasen är det dags för turnerande igen, brukar du skriva musik när du är ute på turné också?
– Ibland, men än så länge har det inte blivit några nya låtar. Men det kan poppa upp när jag minst anar det. På cykeln eller i bilen brukar det rassla till i musikhjärnan.

Vad har du för planer den närmaste framtiden efter turnén?
– 21 oktober släpptes låten Bang Bang worldwide, den har fått ett eget liv och redan nu plockats upp av många bloggar, spellistor och forum runt om i världen. Senare i höst släpps resten av EP:n worldwide. Parallellt med det kommer jag att skriva fler låtar med min högra hand i Öhrn-projektet, August Zachrisson. Jag kommer även att fortsätta mitt samarbete med FATTA. Håller också på med en remix på Echoes med en fantastisk låtskrivare, rappare och artist. Vill inte säga mer om det just nu. Men jag är sjukt taggad!

Pin It on Pinterest

Share This