batesmotel-highmore-farmiga-grass

Titel: Bates Motel Premiär 18 Mars 2013 Skapare: Anthony Cipriano Medverkande: Vera Farmiga, Freddie Highmore, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nicola Peltz

Bates Motel är absolut ingen remake, utan snarare en modern prequel av Alfred Hitchcocks kultklassiker Psycho. Norma (Vera Farmiga) har köpt ett motell i en liten idyllisk kuststad och flyttar dit tillsammans med sin son Norman (Freddie Highmore) för att ”börja om”. Deras relation är mer än speciell och vi får vittna om hur en mördares psyke utvecklats.

Det första som slår en är att serien utspelar sig i nutid, något man kanske inte var beredd på. Visst är det ett störande moment, men efter ett tag vänjer man sig vid alla Iphones och de små sakerna av vår tid. Trots det känns det stundtals ganska tidlöst och visst köper jag det. Detta är som sagt en fristående prequel och det är viktigt att Psycho-fans ser serien som sådan, självklart finns ändå en del välbekanta element.

Vera Farmiga är helt briljant i rollen som Normans något störda mor. Det tar inte lång tid innan man förstår varför hennes son blev som han blev. Man avskyr henne och är nära på att sluta kolla av ren ilska, vilket tyder på ett utmärkt skådespel. Även Freddie Highmore är övertygande i rollen som blyga Norman och jag ser framemot att se honom gå Psycho.

Detta är en serie att hålla koll på om man är ett fan av spänning, mord och sjuka relationer. Om man är villig att bortse från den moderna kulissen och ta serien för vad den egentligen är, såklart. Sen har alla serier bra och dåliga stunder, förhoppningsvis utvecklar sig Bates Motel till en riktig pärla.

Bäst: Vera Farmiga. Utan tvekan. Så jävla obehaglig hon är.

Sämst: Se pilot-avsnittet utan förhoppningar, annars finns det risk att du inte fortsätter att kolla.

Se även: Hitchcocks klassiker Psycho (uppenbarligen). Men för den som vill se ännu sjukare saker kan ju ta en titt på American Horror Story (framförallt säsong 2: Asylum).

Bechdeltestet: Bates Motel klarar testet.

Pin It on Pinterest

Share This