I dag börjar en vecka av modeyra i Stockholm. Det är dags för Mercedes-Benz Fashion Week och Popmani har aldrig haft en så rigorös bevakning av veckan som vi kommer ha i år.

mbfw

I år är det 70 år sedan som den modeveckan som vi känner den introducerades i New York. Sedan dess har eventen runt om i världen bara växt. I Stockholm hölls den första Mercedes-Benz Fashion Week år 2005 och har blivit den största och kanske viktigaste modeveckan i norra Europa.

Ett av modeveckans ledord är exklusivitet. Märkena som visar håller hårt på sina inbjudningar och är svåra att lägga vantarna på. Men exklusiviteten blir ett verktyg för att upprätthålla den status som modeveckan har fått och en misslyckad visning kan faktiskt innebära platt fall inför det kommande året. För allmänheten är det svårt att få tillgång till visningar, men många livestreamas på storbildsskärm i Kungsträdgården och dessutom så går ju veckan att följa, visning för visning, här på Popmani.

Det finns flera visningar att se fram emot lite extra under veckan, exempelvis är det premiär för designern Bea Szenfeld som aldrig tidigare visar på veckan. I övrigt är det den svenska modevärldens giganter som Back, Dagmar, Whyred och Carin Wester som förväntas leverera nytänkade och inspirerande visningar.

Modeveckans centrum är självklart visningarna men på kvällarna gillar modevärlden att bjuda till fest. På torsdag invigs Prada-butiken på Sturegatan och redan i kväll bjuder Johan Lindeberg och Absolut Elyx till fest på Nobis hotel.
Cheap Monday firar både sin visning och sin nya pop-up-store på Smålandsgatan i morgon kväll och på torsdag firar också Stockholms tillskärarakademi att man fyller 100 år.
Dessutom är det på torsdag dags för Fashion night. NK, Sturegallerian, Moodgallerian och Bibliotekstan håller öppet till sent på kvällen med erbjudanden och allmän modeyrka.

Vi på Popmani har aldrig bevakat modeveckan så noggrannt som vi kommer att göra  i år. Välkommen att följa Popmanis bevakning. Från J. Lindebergs visning i dag på förmiddagen till Tiger of Swedens visning sent på onsdag kväll.