Nadja Evelina: “Skrivandet har varit ett sätt för mig att skapa mening”

29 jun, 2021

Nadja Evelina

Nadja Evelina är aktuell med sitt andra album Aska, glitter och annat som försvinner med vinden som berör minnen från uppväxten, snapshots från relationer och tiden som gått. I månadens intervju med Popmani berättar hon om sökandet efter perfektion och om att dokumentera sina upplevelser genom musiken.

Det har gått två år sedan Nadja Evelina debuterade med albumet Vi? och efter att turnén var klar var tanken att hon skulle ta igen sig. Hon var slut efter en lång turné och kände att hon inte hade något mer i sig att ge. Men så blev inte fallet. Kort efter att hon kommit hem började inspirationen att flöda och snart var skrivandet igång igen och hon tror själv att det bottnade i de osynliga spärrar som hon hade satt upp för sig själv.

– Så fort jag hade konstaterat att jag inte orkade skriva fler låtar så kändes det som att jag kunde skriva på ett mer kravlöst sätt.

Under pandemin påbörjade Nadja Evelina skapandet av sitt andra album och trots att situationen var annorlunda med restriktioner om såväl resande som umgänge, kunde hon tillsammans med Anton Engdahl och Felix Svedestig Göthesson hitta känslan för vad albumet skulle förmedla. Målet skulle visa sig vara känslan av en livespelning.

– På den här skivan ville jag att vi skulle tänka på hur det skulle låta live vilket är lite ironiskt med tanke på att pandemin kom. Vi hade också lärt känna varandra bättre, vilket gjorde att vi kunde vara väldigt raka. Både i saker som vi var ense om och saker vi tyckte olika om.

Nadja Evelina

Rent ljudmässigt beskriver Nadja Evelina sitt första album som mer synthigt, medan de nu eftersträvat en bandkänsla samtidigt som hon ville behålla ett drömsk skimmer över musiken. Vi? handlade också till stor del om kärlek och hon berättar att det stundvis kändes oundvikligt att inte skriva om det temat, samtidigt som tankar om vänskap rymde delar av skivans innehåll. Ett tema som fick ta större plats på hennes andra album samtidigt som dåtiden fick stort utrymme.

– Jag tänkte mycket på hur det var när jag var yngre och då tror jag att temat kom därifrån, alltså att gräva tillbaka generellt. Tillslut landade jag i att det övergripande temat blev dåtiden.

Resultatet blev hennes andra album Aska, glitter och annat som försvinner med vinden som släpptes den sjunde maj med utgångspunkt i teman som uppväxt, tid och viktiga minnen skapade hon ett sound som kändes livet och glittrigt på samma gång. Skivan fick på sätt och vis bli ett sätt återvända till minnena och bearbeta tidigare händelser.

– Det är verkligen skönt att använda skrivandet som en bearbetningsgrej, att man liksom får gå igenom saker på sina egna villkor och fundera på hur det var och vad som var vad.

“För mig är det enklare att skriva mer detaljerat.

Nadja Evelina har hyllats av såväl kritiker som fans för sina texter och singlar som Finast utan filter från första albumet har streamats mer är tre miljoner gånger på Spotify. Hon berättar att hon alltid försökt vara väldigt ärlig i både sina texter och i sina relationer. Hon har samlat inspiration från artisters som skrivit låtar som beskriver en upplevelse som hon inte har hört eller läst om tidigare, men som hon ändå kan känna en koppling till.

– För mig är det enklare att skriva mer detaljerat. Det utvecklas ofta utifrån att jag hittar olika detaljer som jag utgår ifrån och som jag försöker få med mig på något sätt och sen så är det ibland så att det går direkt och ibland håller jag kvar vid den detaljen. Ibland landar det på något sätt och blir självklart.

Nadja Evelina berättar att hon brukar försöka sätta specifika platser, en sak, något som någon har sagt eller någonting omkring för att sätta känslan i ett sammanhang.

– Men ibland händer det att jag skriver en hel låt samtidigt som jag letar efter den bästa formuleringen och det har jag tänkt på att det kanske är dumt man kanske skalar bort något som kanske vore bättre men det är så svårt att veta när man är klar.

Nadja Evelina

Låten Clara är ett tydligt exempel på när hon har plockat situationer från sitt egna liv och tonsatt minnen från det förflutna. Låten handlar om att hon och hennes syskon tittade på mumin varje helg under en rätt lång period. I låten Piller är det starka bandet inom en relation tydlig när hon beskriver att hon till och med vet vilka piller personen äter.

– Jag har mycket ögonblicksbilder från den perioden av mitt liv. Jag minns starka minnen i snapshots för att allting var så himla viktigt för mig då även om det var det för den andra personen men för mig satte sig allting väldigt starkt.

Det första och enda samarbetet på albumet gör hon tillsammans med Llojd på låten Vi forever, en låt som de skrev förutsättningslöst, men som fick en självklar plats på albumet.

– De hörde av sig och vi skrev låten. Vi testade bara skriva och sen så fortsatte jag att skriva mycket med Isak i Llojd där vi skickade olika teman mellan oss, typ som en challenge. Det var väldigt roligt att ha någon som värderade samma saker som jag rent musikaliskt och jag tro att det var en bidragande faktor till att skivan faktiskt blev klart för jag blev väldigt kreativ.

Nadja Evelina

Att hitta kreativiteten i musiken och fortsätta tycka att skapandet är kul har varit viktigt för Nadja Evelina. Hon berättar att hon vill att musiken ska vara rolig och som en lek.

– När jag inte tycker att det är kul så gör jag det inte. Jag tror att prestation för vissa kan vara en drivkraft, men för mig är det viktigt att det inte ska kännas så stort. Man hör ju om folk som får sina svackor och jag ska ju inte tror att jag är immun. Jag brukar inte vara så konsekvent, men just skrivandet har jag verkligen hållit i.

Skrivandet har för Nadja Evelina varit ett sätt att dokumentera livshändelser. Både situationer som hon har uppskattat men också situationer som har varit rent utsagt pissiga.

– Skrivandet har varit ett sätt för mig att skapa mening i situationer och dokumentera dem. Det är väl en fåfäng tanke att tänka men jag tänker att någon kanske lyssnar på min musik om hundra år och tänker “jaha så var det att leva då och leva hennes liv”. Sedan kanske det inte var så viktigt, man lever sitt lilla liv, träffar sina kompisar, blir kär, det är inte så storslaget, men om man sätter ord på det så finns det i alla fall.

Under sommaren och till hösten har Nadja Evelina en rad spelningar i planerade. Just nu pågår repen inför spelningarna samtidigt som hon också har börjat fila på nytt material.

– Det ska bli svinkul att få till arren och sedan ska vi spela lite i juli. Jag har tänkt att jag ska vara lite ledig i sommar men jag har också börjat skriva. Vi får se vad det blir och jag vet inte om något är värt att spinna vidare på. Vi får se vad temat blir men jag tänker att det kommer att bli mer om samma tema än att det rör sig i en och samma tid.

 

Författare:
Emma Isberg

Fotograf:
Alma Bengtsson

Pin It on Pinterest

Share This