Myra Granberg: “Jag valde att göra musik för mig”

20 sep, 2021

Myra Granberg

Myra Granbergs musik har streamats miljoner gånger och fått Sverige att såväl dansa som gråta. Nu är hon aktuell med sitt debutalbum Andra sidan är ni klara, där hon berättar om ett liv fyllt av toppar och dalar, allt klätt i glittriga popmelodier.

När Popmani pratar med Myra Granberg är det bara dagar kvar tills hennes debutalbum Andra sidan är ni klara släpps. Hon beskriver känslan inför att släppa albumet som “pirrigt och svinnervöst” på samma gång. Som att en har räknat ner dagarna inför en rolig resa men så plötsligt är resdagen här.

– Det är ju alltid ett antiklimax i sig när man väl kommit i mål. Det är oftast resan som brukar vara det roligaste, men jag hoppas att det här albumet kan öppna dörrar.

Debutalbumet är likt ett vårskrik en glädjande varning om att Myra Granberg är på väg framåt. Namnet på albumet beskriver hon som en hejarramsa för vad som komma skall.

– Jag känner mig så otroligt peppad kring var jag är i mitt liv och vad jag har framför mig. Jag känner mig trygg i mig själv och jag känner att jag har fått bevisa för mig själv att jag är bra på det jag gör. Jag vill bara skrika “andra sidan är ni klara” för här fucking kommer jag.

Under förra året släppte Myra Granberg sin debut-EP. Förutom att singlarna toppade både streamingtjänsternas topplistor och blev populära radiohits så nominerades hon till flera priser på P3 Guldgalan och Grammisgalan. Till en början fanns det tankar om att det nya albumet snarare skulle bli en uppföljande EP. Men när Myra under förra året gick in i studion för att skriva ny musik insåg hon snabbt att det fanns flera låtar som kunde bli ett större projekt.

– När det blev superpandemi igen med andra vågen så låste jag in mig själv och fokuserade på att pussla ihop albumet med låtar som kunde fylla i tomrummen som fanns. Jag kände att låtarna som fanns hade en tydlig tråd och tog upp ämnen som jag ville prata om men det var kul att få skriva låtar som kunde fylla i och gräva mer i känslorna.

Myra Granberg

Att våga följa sin egen vision har inte varit helt självklart för henne. Hon har under flera år skrivit musik både till sig själv och andra och berättar att hon upplevt att hon försökt vara tillags och lägga andras mående och glädje framför sin egen.

– Under större delen av 2019 var jag väldigt deprimerad just för att jag hade kompromissat för mycket. Anledningen till att jag kom ut ur depressionen var att jag valde att göra musik för mig. Jag hittade en slags kraft i det och ett självförtroende. Då kan jag låta mig själv vara mer av ett verktyg i sessions med andra artister där vi jobbar för att få fram deras vision. Men för mig är det viktigt att båda delarna får ta plats.

Känslan på albumet kan i tre ord beskrivas som en fucking åmål-vibb. Såhär i efterhand har hon märkt att det består av olika reflektioner om hur hon kände under sin uppväxt i den lilla orten Nybro i jämförelse med hur hon känner i dag.

Småstadskids är en låt som gör att jag känner att jag står i badhusparken i Nybro då det kändes som att man skulle ta över hela världen samtidigt som man bara var en fis i rymden. Det var en revoltkänsla samtidigt som allt var dystert. Om bara lilla Myra hade fått veta det när hon satt på toa och plinkade på pianot för att det var bäst akustik där.

Myra Granberg

Känslan av att världen kretsade kring en samtidigt som allt kändes hopplöst och ingen förstod sig på en är nog en känsla som många tonåringar kan känna igen sig i. Men samtidigt som tonåringen Myra ville lämna orten en växte upp i kan vuxna Myra ibland få dåligt samvete över att hon lämnade Nybro.

– Låten Liten och lost handlar om att jag har dåligt samvete över att jag flyttade från mina syskon för att jag ville göra musik och det var svårt att göra i Nybro. Jag har tänkt flera gånger att jag ska flytta tillbaka och slippa mitt dåliga samvete, men sedan åker man dit och känner “jag kräks nu”.

”Den röda tråden ska ligga i produktionen för att man ska höra att det är jag.”

Singeln Lose my mind var den första låten som banade vägen för soundet som hon var ute efter. Men Myra berättar att hon såg albumet som en möjlighet till att få presentera sig själv grundligt snarare än att albumet skulle vara på ett speciellt sätt.

– Jag har gått mycket på feeling men det har känts skönt att kunna fördjupa sig och presentera något mer naket. Den röda tråden ska ligga i produktionen för att man ska höra att det är jag. Sedan kan jag låta texterna vara mer spretiga och komma från olika tidsperioder av mitt liv.

I nutid har en av Myra Granbergs första singlar Tills mitt hjärta går under streamats över 36 miljoner gånger och nått höga placeringar på såväl Svensktoppen som streamingtjänsternas topplistor. Det hintar kanske om att hennes lyssnargrupp är väldigt bred och det är något som märks av i hennes DMs på sociala medier.

– Jag får allt från videos på småbarn som dansar till en berättelse från en medelålders småbarnspappa som precis har skilt sig och som älskar HKÅF. Vissa har skickat så heartbreaking stories om sina psykiska ohälsa till lose my mind samtidigt som det står ett gäng 20-åringar som skriksjunger till den låten på något dansgolv. Jag har verkligen försökt att hålla låtarna så öppna för tolkning för att lyssnaren också ska få skapa sin egen story.

De höga lyssnarsiffrorna har varit svåra och rent abstrakta att ta in för Myra men under sommaren har hon fått se siffrorna på riktigt i och med att hon har spelat live runt om i Sverige.

– Det har varit så häftigt att få träffa lyssnarna efter konserterna och höras deras berättelser. Det känns så sjukt att de kan sjunga med i mina låtar. Jag har aldrig fått uppleva den här kärleksbombningen tidigare och det ger mig så mycket energi att se hur min musik kan påverka.

Om de nya lättade pandemirestriktionerna håller i sig så är planen att hon under hösten ska få fortsätta träffa lyssnarna ute i landet.

– Det finns hur mycket planer som helst så länge världen tillåter. Jag har fortfarande svårt att lita på att restriktionerna är helt släppta. Jag tror att den känslan kommer att släppa men jag tror typ inte på det än.

Författare:
Redaktionen

Fotograf:
Alma Bengtsson

 

Pin It on Pinterest

Share This