Titel: Sinister Premiär: 30 november 2012 Regi: Scott Derrickson Medverkande: Ethan Hawke, Juliet Rylance, Fred Dalton Thompson, James Ransone, Michael Hall D’Addario, Clare Foley

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) är kriminalförfattare som skriver om verkliga brott. Tillsammans med familjen flyttar han in i ett hus tillika en gammal brottsplats, något Ellison undviker att berätta för sin hårt prövade fru och barn. En dag hittar han en kartong med gamla Super-8 filmer på vinden innehållande brutala mord. Morden har koppling till det han för närvarande skriver om och det visar sig att seriemördarens ”verk” dateras ända tillbaka till 60-talet…

Scott Derrickson, som tidigare gjort The Exorcism of Emily Rose, har tillsammans med gänget bakom Insidious gjort en av årets mest omtalade skräckisar. Det är sällan det görs bra skräckfilmer – av den typ som verkligen förföljer en flera dagar senare. Många gånger känner man efter att ha byggt upp förväntningar att ”man sett det förut”, men här finns en del äss i rockärmen.

Visst har Sinister sina små brister och har definitivt en del klyschor typiska för många skräckfilmer, men som helhet hänger ändå den mörka, ångestladdade atmosfären med hela vägen. För visst kommer man på sig själv att rysa av obehag flera gånger. Trots inslag och influenser från många moderna filmer inom genren känns den ändå ny och fräsch i sin retro-tappning, men jag kan ändå tycka att ovisshet är salighet och vill därför inte ha för mycket svar eller förklaringar till det som sker. Det får hela historien att bli mer skrämmande, tyvärr faller Sinister lite för mig på det planet.

Men om du är en av många som gärna slukar skräckisar, dåliga som bra så bör du definitivt se den. Oavsett vad man är rädd för, så finns det säkert en eller flera element som kommer skrämma skiten ur dig.

Bäst: Super-8 filmerna. Att det är mord som dokumenterats är självklart ett stort plus.

Sämst: Jag trodde att jag var en hård jävel, att jag hade sett allt. Ändå skrek jag som ett litet barn vid ett tillfälle.

Passar dig som: Hade svårt att sova efter The Ring (den japanska), älskar jump scares och har en fäbless för hemsökta hus.

Pin It on Pinterest

Share This