Moonica Mac: “Jag ser fram emot att svänga lite mer”

3 maj, 2022

Moonica Mac

Moonica Mac tog många med storm när hon släppte sitt första album Stark & Sårbar 2019. Den 20 maj kommer uppföljaren Part Two. I månadens intervju berättar hon om längtan att få dela med sig av ett album med lite mindre vemod och mer glädje.

Part Two är Moonica Macs andra album, men det är det första som var tänkt att bli ett album från början. De nio spåren på Stark & Sårbar beskriver hon själv som ett hopplock av låtar som hon skrivit under en ganska lång tid.

– Jag längtar jättemycket efter att släppa det här albumet. Det har vuxit fram genom en stor lekfullhet och vi har varit väldigt tillåtande musikaliskt. Det är mer färgglatt än det tidigare albumet.

Moonica Mac berättar att den förändrade stämningen beror mycket på att hon är ärlig i sin musik, och att hon skrev den första plattan under en tuff period i sitt liv. Det reflekterades både i texterna och musiken i Stark & Sårbar, som genomgående är ganska vemodigt.

– Jag har ingen problem med vemodet och sorgen, för det är en så stor del av livet. Men det är ju liksom inte det enda jag är. Jag tycker att det här albumet går mer i linje med hur jag är som person. Jag har nära till alla känslor, även de hoppfulla.

“Det händer något  live som inte går att bevara i en studio eller producera fram.”

Hon har nyligen avslutat första delen av turnén Kom till mig tour, som kommer att fortsätta under hösten. Att få spela live efter en mängd uppskjutna spelningar under pandemin beskriver hon som häftigt.

– Jag älskar att spela live. Folk tackar mig efter spelningar, men jag vill tacka var och en lika mycket tillbaka. Det händer något  live som inte går att bevara i en studio eller producera fram.

Efter att ha gjort en mängd spelningar har hon lagt märke till att människor ibland förvånas över hennes personlighet.

– Folk har kunnat säga att det är kul att jag är rolig också. Utifrån tonen som går genom Stark & Sårbar kan jag förstå att folk kan förvänta sig att jag ska skrida in i någon vit särk och stå där, men jag skulle inte orka stå en hel kväll i vemodsträsket. Därför ser jag fram emot det här albumet och förhoppningsvis kommer det att synliggöra att jag är ganska kul också. Djup och kul! Jag ser fram emot att svänga lite mer!

Moonica Mac 2

Trots att hon hoppas på att Part Two kan hjälpa till med att visa till världen att hon har flera sidor säger Moonica Mac att det viktigaste inte är vad andra kommer att tycka om albumet.

– Jag vet ju att folk kommer att tycka något men det är sekundärt för mig, för jag vet att jag har älskat att skapa det här albumet. Det är fyllt med så mycket lust och tacksamhet över att få göra något jag verkligen tycker om.

För att låta bli att vara självkritisk, och stå emot att bry sig för mycket om andras åsikter, har hon Moonica Mac till hjälp. Artisten heter egentligen Lisa Brolander, och Moonica Mac är ett alterego.

– Hon är ett sätt för mig att slippa rädslor, tvivel och tråkiga saker som ofta står i vägen för att få leva ut. Jag brukar säga att alla borde ha en Moonica. Det handlar inte om att vara självgod eller tycka att man är bättre än någon annan, utan bara om att man ska vara lika god mot sig själv som man är mot alla andra.

Utöver den trygghet som hon får genom alteregot känner Moonica Mac att de senaste årens erfarenheter har gett henne mer trygghet i musikbranschen.

– Jag kommer ihåg att min manager Kelly tog med mig på någon gala får ett par år sedan, och att jag inte kände någon. Jag hade lika gärna kunnat vara på Sveriges rörmokares riksförbunds årsstämma eller något, jag hade känt mig lika lost. Nu om jag går på någon gala har jag kompisar i den här världen, och det är väl en indikation på att man är mer hemma.

Moonica Mac

Att bli en del av musikbranschen är ingenting som Moonica Mac känner att hon jagat – det har kommit till henne.

– Det mesta som har hänt mig i karriären har kommit till mig. När det har gjort det har det varit som små öppningshål för mig att få kika in i den världen, och jag är för nyfiken för att inte kolla närmare. Det är klart att man reflekterar över hur saker kan påverka ens artisteri, men jag har aldrig gjort något bara för artistkarriärens skull. Mina beslut har alltid grundats i att något känns bra för mig.

Det är något som varit viktigt under skapandet av Part Two – att göra det som känns bra utan att ta hänsyn till eventuella förväntningar.

– Jag som person gillar verkligen inte när någon begränsar min frihet och så tänker jag också musikaliskt. Jag skulle aldrig må bra i att bara få göra en sak.

 

Författare:
Tilda Lindén

Fotograf:
Daniel Stigefelt

Pin It on Pinterest

Share This