Mona Masrour: “Jag försökte inte skriva med intentionen att folk skulle förstå mig”

av | mar 23, 2021 | Artiklar, Intervjuer, Månadens intervju

Stjärnskottet Mona Masrour har utnämnts som artisten att hålla ögon på i år och är just nu aktuell med sitt första album Scener, som ger en avspegling av hennes långa musikaliska resa från botten till toppen. I månadens intervju pratar hon om albumets tillkomst, sin tidiga uppmärksamhet och sitt huvudsakliga budskap som etablerad R&B artist i Sverige.

I februari släppte Mona sitt debuterande album Scener, som reflekterar stora delar av hennes känslor under sin musikaliska resa från egna tankar i huvudet till en verklighet som etablerad artist.

– Albumet hade inte kommit till om jag aldrig hade känt mig bekväm nog att uttrycka mig gällande mina tankar, känslor och analyser av mitt liv, säger Mona Masrour.

Hon beskriver processen med Scener som något innerligt, liksom en dagbok där texterna har förvandlats till låtarna på albumet. Hon var samtidigt rädd att den inte skulle bli tillräckligt förstådd eller relaterbar för sina lyssnare.

– Jag försökte inte skriva med intentionen att folk skulle förstå mig, vilket var en av de stressigaste momenten i processen då jag var rädd att det skulle missuppfattas men jag förstod senare att detta var saker som jag pratade om och de appliceras på saker ur mitt liv och att det kanske fanns en fördel med att jag inte berättade allting ordagrant. Jag är tacksam att jag lärde mig att det inte behöver kompromissa mitt sätt att skriva på för att det ska uppfattas på ett visst sätt.

“Jag kunde få fram den personliga delen
av min musikresa och inte bara den explosiva hit-idén.”

Mona berättar vidare att hon tidigare var rädd för att visa upp sitt ansikte och sin musikaliska gåva för omvärlden, men ändrades när hennes närmaste vänner började pusha henne att våga sticka ut. Vid 17 års ålder blev artisten upptäckt av välkända producenten Nisj efter en cover som Mona lagt ut på sociala medier.

– Jag kunde i bästa fall lägga upp korta klipp på min Instagram för mina vänner som redan visste att jag sjöng. När jag hade släppt min cover spred den sig vidare till Nisj som såg klippet och bjöd mig till sin studio. Detta var verkligen något som jag aldrig hade förväntat mig, från att jag hade mina musikdrömmar i huvudet till att få komma till studion för första gången var väldigt överväldigande.

Hon förklarar vidare att stora delar av albumet blickar tillbaka till den tiden innan hennes musikaliska framgång blev en verklighet, med bara hon och drömmarna i huvudet.

– Jag kände att albumet gav mig ett tillfälle att backa lite, där det kunde bara vara jag och ett piano på vissa låtar och därav få vara mer personlig genom att tänka tillbaka när jag spelade och sjöng ensam på mitt rum. Jag kunde få fram den personliga delen av min musikresa och inte bara den explosiva hit idén.

I samband med sitt debuterande album och föregående singlar blev Mona utnämnd av Dagens Nyheter till artisten att hålla ögonen på år 2021 och hyllats bland annat av artisterna Imenella och Sabina Ddumba.

– Det känns helt fantastiskt. Hela grejen med att kasta sig in i musikbranschen och få göra det på riktigt och inte bara sitta och nynna i sitt rum var väldigt nytt för mig. Jag visste redan då vad musiken betydde för mig och att den också är betydelsefull för andra är något som känns sjukt skönt, att veta att min musik träffar andra och får människor att känna någonting.

”Jag hoppas att vi kan våga blir friare i sångtexter och att det inte blir en slags “pop-ram” av allting.”

Bortsett från sitt debuterande album pratar hon också om vikten för R&B artister att våga vara mer personliga, föra fram sina sångtexter på ett friare sätt och skillnaden på den amerikanska skrivstilen jämfört med den svenska versionen.

– Jag beundrar deras fria sätt att skriva på, där en låt kan låta som ett långt SMS, vilket känns helt annorlunda i jämförelse med i Sverige. Jag hoppas att vi kan våga blir friare i sångtexter och att det inte blir en slags “pop-ram” av allting.

– På nåt sätt känns det inte som att ens egna identitet uppmuntras, vilket jag skulle vilja se hända inom R&B genren. Jag ser mig själv som ett tillskott där jag kan visa upp min egna grej och jag hoppas att fler vågar ta det steget och bli en del av den scenen som just nu känns väldigt tom.

Det viktigaste enligt Mona är att hennes musik ska vara en trygg plats där människor kan känna sig relaterbara och mindre ensamma i sina galna tankar, vilket hon hoppas ska förbli hennes huvudsakliga budskap under sin kommande karriärutveckling.

– Jag hoppas kunna hålla mig relaterbar och hjälpsam på samma sätt som i dag och lära känna mig själv bättre genom musiken.

Relationen till sina innersta känslor och uppbyggnaden av sin identitet har blivit ett viktigt budskap i hennes artistiska roll som tydligt har påverkat lyssnarna och fått dem att känna sig delaktiga och tagna av hennes igenkännande reflexioner av livet. Det återstår att se vad hon kan förmedla härnäst av sina innerliga tankar och känslor till R&B scenen under den kommande framtiden.

 

Författare:
Whilliam Lindroth, Skribtn

Fotografi:
Alma Bengtsson

Pin It on Pinterest

Share This