Molly Burch: “Jag ville driva mitt sound i en annan riktning”

31 aug, 2021

Molly Burch

Den amerikanska singer-songwritern Molly Burch släppte i slutet på juli sitt fjärde album Romantic Images. Vi har pratat med artisten om inspirerande popmusik och den organiska process som ligger till grund för skivan.

Molly Burch slog igenom under 2017 med albumet Please Be Mine. Nu är hon aktuell med sitt fjärde album Romantic Images, som är en samling hon beskriver som sitt mest personliga hitintills och som hon hoppas på att många kan relatera till.

– Det känns spännande och konstigt! Jag är så stolt över det här albumet, det känns verkligen som mitt mest personliga album hittills. Jag har varit spänd i väntan på att fansen ska få höra det och jag hoppas att de kan ha roligt och relatera till det. Jag kan inte vänta tills att få turnera med detta album under hösten och därefter.

Det senaste och tredje albumet som Burch släppte var ett julalbum som uppföljare till den hyllade fullängdaren First Flower från 2018. Men sett till skapandeprocessen har den fjärde skivan fötts fram på ett mer organiskt tillvägagångssätt än de tidigare albumen.

– Processen har sett helt annorlunda ut. Romatic Images skrevs väldigt organiskt och jag hade så roligt under skrivandets gång, vilket var en ny upplevelse för mig. First Flower och Please Be Mine spelades båda in med ett liveband medan vi spelade in den här skivan bit för bit.

Bakom inspirationen till albumet berättar Molly Burch att en stor källa har varit popmusik. Både nutida låtar och alster från 80-och 90-talet, vilket grundar sig i en strategi som hon valt för att uppnå en ny kurs rent ljudmässigt.

– Under processen blev jag starkt inspirerad av popmusik som släpptes i skrivande stund och poplåtar från 80- och 90-talet. Jag ville driva mitt sound i en annan riktning soniskt, ha kul och skapa ett album som skulle vara roligt att spela live.

Molly Burch är född och uppvuxen i södra Kalifornien, men har sedan 2013 bott i Austin, Texas. En stad som hon alltid känt sig hemmastadd i och som har fungerat som ett stöd för hennes skapande och utförande av musik.

– När jag växte upp besökte vi Dallas mycket eftersom min pappa föddes där och jag fortfarande hade familj i Texas. Jag har alltid haft en stor dragning till Texas och Austin känns väldigt hemma. Jag känner mig lugn här och det skapar en bra skrivmiljö. Jag började skriva låtar när jag flyttade hit 2013 och musikscenen här har alltid varit stöttande. 

“Låtskrivandet har blivit lättare med tiden.

Arbetet med Romantic Images påbörjades under hösten 2019 och vintern 2020 innan Molly Burch begav sig ut på turné med duon och det tillika paret Tennis, beståendes av Alania Moore och Pat Riley. Pandemin satte stopp för turnén, men istället påbörjades produktionen av albumet och ett väldigt naturligt samarbete växte fram mellan de tre artisterna.

– Redan i början av nedstängningen kände jag en intensiv ångest och depression som jag är säker på att många känt. När den första chocken avtagit försökte jag ta reda på vem som kunde producera mitt album. Jag skickade ett sms till Alaina och frågade om jag kunde ringa henne för råd och tänkte att hon skulle berätta om producenter här i Austin. Men det första hon sa var ”Pat och jag vill producera ditt album” och jag tror att det var första gången jag log på en månad.

I tidigare intervjuer har Molly Burch nämnt att låtskrivandet inte kommit som en naturlig del i hennes konstnärskap. Men detta är något som har blivit enklare med tiden och nu kan hon äntligen ha roligt under skrivprocessen.

– Jag tycker absolut att låtskrivandet har blivit lättare med tiden. Praktik och erfarenhet har hjälpt mig att växa som låtskrivare och ökat mitt självförtroende. Jag kan nu ha kul när jag skriver, vilket jag kämpade med när jag skrev mina två första album.

Först ut från Romantic Images var ett samarbete med Wild Nothing på den vackra låten Emotion. Ett samarbete som Burch beskriver som en distraktion från allt som pågick i världen.

– Jack är också på Captured Tracks och vi hade träffats ett par gånger på turné. Jag hade aldrig gjort en co-writing session tidigare och det kändes som en bra övning att göra när jag skrev mitt nya album. Jag hade skickat honom en spellista med alla mina favoritpoplåtar då – inklusive artister som Dua Lipa, Doja Cat och Mark Ronson. Målet var att göra en bop. Jack skrev låten progression/instrumentals och vi skapade strukturen tillsammans och sedan skrev jag texten och melodin. Det kändes som ett riktigt naturligt samarbete. Vi avslutade det på distans i karantän, vilket var en stor distraktion från allt som pågår.

Låtar signerade Molly Burch upplevs ofta tidlösa och detta är något som har kommit att känneteckna hennes musik och när jag frågar henne om två samtida inspirationskällor och två icke-samtida nämner hon allt från Kate Bush till Gwen Stefani.

– För närvarande är mina två samtida inspirationskällor Lana Del Rey och Gwen Stefani och två icke samtida skulle vara Kate Bush och det nya albumet Karen Black som Mexican Summer precis släppt som jag lyssnar på just nu när jag svarar på dessa frågor.

På sitt fjärde album har Molly Burch medvetet valt att arbeta med fler kvinnor, vilket har varit viktigt eftersom som hon anser att en förändring fortfarande är nödvändig.

– Vanligtvis är musikproduktion mansdominerad. Det är viktigt för mig att anställa kvinnor och BIPOC så mycket jag kan. Så mycket behöver förändras i världen, inklusive representation i media, så när jag har möjlighet att göra val försöker jag vara medveten om detta.

 

Författare:
Elin Strömberg

Fotograf:
Jackie Lee Young

Pin It on Pinterest

Share This