Klubbkid, sexikon, gothare och discodrottning. Madonna har bjudit på fler ikoniska looks än någon annan artist men också ifrågasatt sociala normer, provocerat religiösa ledare och approprierat andra kulturer. På lördag kommer Madonnas turné Rebel Hearts till Stockholm, med scenkläder signerade flera stora modehus i bagaget.

Från filmen Desperately Seeking Susan år 1985.

Från filmen Desperately Seeking Susan år 1985.

Så såg Madonna ut på MTV Music Video Awards 1984.

Så såg Madonna ut på MTV Music Video Awards 1984.

Madonna hade ett enormt inflytande på 1980-talets mode, men när hon slog igenom 1983 var hon inte särskilt moderiktig. Täckt från topp till tå i second hand och dränkt i plastarmband, hårband och religiösa symboler stod Madonna ut från ett modeideal som hyllade ekonomiska framgång i power-suits eller fysiska framgång i träningsdräkter. Madonna var unik genom att betona vad som uppfattades som svagheter. Hon spelade på arbetarklass, utländskt ursprung och religion. Redan under sitt uppträdande på MTV Music Video Awards 1984 skapade hon rubriker genom att klä sig i full bröllopsmundering med brudklänning, fingerlösa spetshandskar och det numera ikoniska “Boy Toy”-skärpet. Madonna gjorde individualitet till mainstream och populariserade trender som navelkorta toppar, handskar och örhänge i ett öra, som årtionden senare fortfarande dyker upp i åttiotalsinfluerade klädkollektioner.

Från Blond Ambition Tour år 1990.

Från Blond Ambition Tour år 1990.

Modehistoria skrevs på nytt under Madonnas Blond Ambition Tour 1990 när hon äntrade scenen i hög hästsvans och puderrosa korsett med konformad bh, designad av Jean Paul Gaultier. Att accessorera lyxiga underkläder med kors och radband provocerade fram uppmärksamhet och hyllades för att vara nytänkande. Showen gjorde korsetter och bustiers till typiska Madonna-signum  och födde fenomenet underwear as outerwear, vilket idag ses som basic scenkläder.

Från videon till Material Girl som spelades in 1985.

Från videon till Material Girl som spelades in 1985.

Från promon till videon för La Isla Bonita.

Från promon till videon för La Isla Bonita.

I takt med sin växande stjärnstatus övergick Madonnas tillgängliga klubbkid-stil till en mer vuxen och glamourös image inspirerad av gamla Hollywood-ikoner. I videon till Material Girl återskapade hon en scen ur Marilyn Monroes film Gentlemen föredrar blondiner och i Express Yourself kopierade hon Marlene Dietrichs androgyna klädstil. Madonna gjorde den ursprungligen afro-amerikanska dansstilen voguing mainstream och populariserade latinamerikanskt mode med La Isla Bonita. När Madonnas intresse för religionen kabbala och österländsk kultur ökade uppträde hon även med sari och bindi eller i kimono. Idag ses sådana stereotypa och mystifierande kostymval som bra exempel på kulturell appropriering men när det begav sig ökade de Madonnas popularitet och hyllades eftersom hon ansågs inkludera en bredare publik som inte fanns representerad i populärkulturen.

Från en av många reklamkampanjer Madonna gjort för internationella modehus.

Från en av många reklamkampanjer Madonna gjort för internationella modehus.

Från videon till Frozen år 1998.

Från videon till Frozen år 1998.

Madonnas status som modeikon har varit ett resultat av hennes fingertoppskänsla för nya trender och samarbete med etablerade och okända designer. Återkommande samarbetspartners har varit Dolce & Gabbana som stod bakom hennes S&M-image 1993 och westernstil 2001 och Jean Paul Gaultier som tog fram en rad träningsdräkter under discofasen 2006. Hon såg också tidigt potential i designer som Rick Owens och Olivier Theyskens, som skapade hennes gotiska dräkt i videon till Frozen 1998.

Omslaget till Music från år 2000.

Omslaget till Music från år 2000.

Från promon till Confessions on a Dance Floor.

Från promon till Confessions on a Dance Floor.

När Madonnas tionde turné The Rebel Heart Tour offentliggjordes hölls scendräkterna hemliga in i det sista. Med åtta kostymbyten som följer albumets rebelltema har inspirationskällorna varit bland annat matadorer, flappers, samurajer och Jeanne d’Arc. Bland designerna finns gamla favoriter som  Jeremy Scott, Alexander Wang, Prada och Fausto Puglisi. Mer överraskande inslag är Guccis chefsdesigner Alessandro Michele som tokhyllades för sin senaste kollektion för modehuset och Nicolas Jebran som klätt Jenner-systrarna. Miu Miu står för skorna och Swarowski har prytt fler än 350 plagg med över 2.5 miljoner kristaller. Madonnas stilstyrka idag är att hon inte är främmande för att testa nya influenser men noggrann med att påminna publiken om sin ikonstatus genom att återanvända signum som handskar och korsetter och likt en bra modevisning hålla sig till tydliga koncept. Och med bakgrundsdansare klädda som nunnor och dansade runt strippstångar och en outfit inspirerad av romantiserade romska kläder är provokationsfaktorn ännu på topp.

Foto: Madonna@instagram

Foto: Madonna@instagram

Pin It on Pinterest

Share This