Foto: 1976 John Robert Rowlands/V&A museum David Bowie is

Foto: John Robert Rowlands 1976/V&A museum – David Bowie is

David Bowie har genom åren inte bara gjort sig ett namn som en popikon. Han har också skapat sig ett namn inom modevärlden. Genom sina otaliga stilbyten och egenskapen att alltid våga vara djärv har han blivit en av de artister som tillhör gruppen av de största modeikoner som någonsin existerat.

Bowie har haft enorm påverkan, stort inflytande och en väldig betydelse för hur modet har utvecklats. Genom sitt sätt att ständigt uttrycka sig med ett grundläggande konstnärligt uttryck har han fått mottaga en enorm uppmärksamhet för hur han har klätt sig. Genom sin musikaliska karriär har Bowie alltid tänkt på hur han har klätt sig och framför allt vad han var haft på sig. Varje stil, till och med varje outfit sägs vara resultatet av ett noggrant planerande. Det som Bowie valt att sätta på sig har alltså aldrig lämnats åt slumpen. Samtidigt har Bowie varit en förespråkare för att det här aldrig ska märkas. Även om han lägger otaliga timmar på att planera hur han ska se ut så ska åskådarna tro att han bara ryckt plagg på måfå ur en hög på golvet.

Bowie har varit en trendsättare från första början. Framför allt har han alltid velat synas. Redan som nioåring under lektioner i skolan som gick under namnet ”music and movement” lär hans lärare sagt att hans rörelser var livligt konstnärliga och rent av häpnadsväckande. Åtminstone för att komma från ett barn. I ungdomen studerade han både konst, musik och design och under studietiden började känslan för stil att synas. Då, i mitten av 1960-talet, var Bowie en ung man och till synes frälst av Mod-stilen. Han startade en trend för avsmalnande byxor och färgade sitt hår med karamellfärg. Redan här låg han ett steg före sin tid, något som kommit att bli karaktäristiskt för David Bowie. I sitt första tv-framträdande 1964 hade han en blazerkavaj som han själv hade målat breda ränder på. Han gjorde framträdandet som representant för en grupp män som ville hävda rätten till att få ha långt hår. Men strax efter det första tv-framträdande slutade Bowie ta till sig av de reaktioner han fick på sitt utseende. Istället började han leka med dem.

Bowie, 16 år gammal då han spelade i bandet The Kon-rads. Foto: Roy Ainsowrth 1963/Courtesy of The David Bowie Archive 2012. Image © V&A Images

Bowie, 16 år gammal då han spelade i bandet The Kon-rads.
Foto: Roy Ainsowrth 1963/Courtesy of The David Bowie Archive 2012. Image © V&A Images

Bowie har genom åren skapat flertalet personligheter eller alter egon. Några av de som fick störst genomslag var Hunky Dory, Ziggy Stardust, Aladdin Sane och Thin White Duke. Varje personlighet hade sin stil och modet var alltid en av de viktigaste pusselbitarna. Bowie har alltid varit expressionistisk, både i hur han valt att klä sig och i sina scenframträdanden.

En av de stilar som fått mest uppmärksamhet är Ziggy Stardust, som var så mycket mer än bara en stil. Det var hans starkaste alter ego som ”föddes” 1972, utvecklad ur hans egen lyrik och som kom att bli en roll spelad både på scen och i privatlivet. Ziggy-konceptet var vinnande och den androgyna Ziggy-stilen blev en av Bowies mest minnesvärda. Det blev hysteri och Storbritanniens journalister skrev att de aldrig hade skådat något liknande sedan Beatles.

Genom åren har Bowies sexualitet varit vida diskuterad. I en intervju 1972 gick han ut och berättade att han var gay, ett par år poängterade han att han i själva verket var bisexuell och än senare dementerade han det hela och hävdade att uttalandet om bisexualiteten var ett av hans livs största misstag. Under 70-talet var han gift med Angela Barnett och det var under deras äktenskap uttalanden om sexualitet kom, trots att paret dessutom hade ett barn tillsammans. 1992 gifte Bowie om sig med supermodellen Iman, som bland annat figurerat som programledare för kanadensiska Project Runway.

Det brittiska omslaget till The man who sold the world, 1971.

Det brittiska omslaget till The man who sold the world, 1971.

På den brittiska första versionen av albumet The man who sold the world från 1971 poserade Bowie med långt lockigt hår, iförd en klänning, liggande på en divan. Klänningen blev omtalad och Bowie fortsatte bära den vid intervjuer och offentliga framträdanden. Under sitt förhållande med Angela Barnett kallades de för det androgyna paret. Ofta sågs de i matchande skräddarsydda byxdressar, med höga platåskor och samma sminkning. Bowie själv sa dock att han aldrig försökte se ut som en kvinna, han ville se ut som en utomjording. Anledningen var att skaka om stereotyprollerna för hur män och kvinnor skulle vara klädda. Bowies mamma lär i början av hans androgyna stil gått ut i pressen och sagt ”Så länge han är en pojke kan jag inte se något farligt i det”. Boweis androgynitet är en av de största anledningarna till att Bowie inte haft någon inverkan på manligt mode eller kvinnligt mode. Han har haft inverkan på allt mode.

Foto: Sukita 1973/ The David Bowie Archive 2012/V&A museum David Bowie is

Foto: Sukita 1973/ The David Bowie Archive 2012/V&A museum David Bowie is

När Ziggy Stardust, trots att han var ett globalt fenomen, ”dödades och begravdes” övergick Bowie raskt till nästa stil. En stil som andades soul. Vid tiden bodde Bowie i L.A och gick på en diet som huvudsakligen bestod av kokain. Han anammade en dandylik stil och bland favoritplaggen fanns bland annat en puderblå kostym från Yves Saint Laurent. Efter att han sett Judi Dench i en uppsättning av Cabaret började han anamma sin Thin White Duke-look. En relativt monokrom stil med ständigt fokus på att vara så smal som möjligt.

I slutet av 70-talet flyttade Bowie till Berlin. Efter alla psykedeliska och teatraliska stilar bestämde han sig för att helt lägga ner allt som hade med glitter och färger att göra. Han blev monokrom på allvar och klädde sig oftast i svart och i vitt. Men även om han tonade ner sin stil så hade han fortfarande lika stort inflytande på modet. På omslaget till Heroes bär han en enkel skinnjacka – som trots sin enkelhet ändå blivit ikonsik. Men det dröjde inte många år till Bowie växlade upp igen och åter tog till sig sina expressionistiska stildrag.

På omslaget till skivan Heroes.

Omslaget till skivan Heroes.

För ett par år sedan utsågs Bowie av Time Magazine till en av de mest inflytelserika stilikonerna någonsin. De skrev då att han var Lady Gaga, långt innan hon ens öppnat munnen. Bowie har aldrig, varken i sin roll som artist eller modeikon, varit rädd för att prova något nytt. Genom åren har han gått från att vara en stilikon till att vara en ikon och inspirationskälla för andra stilikoner. Hans stilar och verk adapteras ofta och stilarna i sig är i ständig utveckling. En av de mer minnesvärda hyllningarna av Bowies stil är Vogues plåtning från 2003 med Kate Moss. Hon syntes på omslaget med den näst intill klassiska röda blixten över ögat. Dock sägs det att hon haft lite problem med att komma i den otroligt tighta byxdress som var original och välbehållen från när Bowie själv haft den på sig.

Kate Moss på omslaget av amerikanska Vogue.

Kate Moss på omslaget av amerikanska Vogue.

Bowie har alltid behållit sin stil. När han nu på sin 66:e födelsedag släppte en ny singel och meddelade att han även släpper nytt albumet blev han återigen ytterst hajpad. I den nya videon till The Stars (Are out tonight) fick publiken åter se prov på att Bowie fortfarande är en stilikon.

I går, den 23 mars öppnade en utställning på Victoria and Albert museum i London. Utställningen heter David Bowie Is och är den första internationella utställningen som visar upp hela artistens karriär. Utställningen innehåller en hel del plagg och originalkostymer hämtade ur Bowies egen garderob.

En gång lär Bowie själv ha sagt ”I always had a repulsive need to be something more than human”.
Det har han också blivit – en ikon.

TIPS:
En annan som, likt Bowie, också uppmärksammats för sitt androgyna utseende är Tilda Swinton, som av en händelse spelar i den nya videon till The Stars (Are out tonight). Sajten Buzzfeed har en konspirationsteori som de hittade här, om att Bowie och Swinton kanske är samma person? Kolla här!